Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Ukrajina nakúpi takmer dva milióny dávok vakcíny od čínskej firmy SinoVac

Koronavírus sa na Ukrajine stále šíri
Koronavírus sa na Ukrajine stále šíri (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Ukrajina zakúpi takmer dva milióny dávok vakcíny proti novému koronavírusu vyvinutej čínskou farmaceutickou spoločnosťou SinoVac. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Podľa vyhlásenia kancelárie prezidenta Volodymyra Zelenského má Kyjev dostať prvú zásielku obsahujúcu 700.000 dávok tejto očkovacej látky do mesiaca po jej registrácii v Číne alebo inej krajine. Dohoda počíta s celkovým množstvom 1.913.316 dávok, pričom jedna stojí v prepočte 18 dolárov. Zdravotníckym pracovníkom a najzraniteľnejším skupinám obyvateľov bude očkovanie touto vakcínou poskytnuté zdarma. Vakcína od spoločnosti Sinovac Biotech - CoronaVac - prešla klinickými testami v Brazílii, Číne, Turecku a Indonézii.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Prezident tiež dodal, že ukrajinské úrady rokujú o nákupe vakcín aj s ďalšími výrobcami. O ktoré konkrétne ide, Zelenskyj neuviedol. Avizoval však, že na Ukrajine čoskoro začne rozsiahle očkovanie obyvateľstva. Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva už pred časom súhlasilo s dodávkou ôsmich miliónov dávok vakcíny prostredníctvom programu COVAX - mechanizmu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na distribúciu vakcíny po celom svete, ktorého cieľom je zaistiť prístup k budúcej očkovacej látke proti chorobe COVID-19 aj chudobnejším krajinám. Všetkých 190 štátov, zapojených do programu COVAX, má mať podľa WHO prístup k vakcíne v prvej polovici roka 2021.

Podľa agentúry AFP niektorí prokremeľskí politici na Ukrajine lobovali za to, aby Ukrajina nakúpila ruskú vakcínu Sputnik V. Ukrajinské zdravotnícke úrady ich však zatiaľ odmietli s odôvodnením, že Sputnik V. ruské úrady zaregistrovali ešte pred ukončením klinických testov. Ukrajina doteraz zaznamenala viac ako milión potvrdených prípadov nákazy a 18.324 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19.

Viac o téme: VakcínaUkrajinaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu