Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vakcínu proti KORONAVÍRUSU môžu Česi dostať hneď, ako ju schváli Európa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/University of Oxford via AP)

PRAHA - Až európske regulačné orgány schvália novú vakcínu proti koronavírusu, nebude už nič brániť tomu, aby lekári v Českej republike začali očkovať hoci aj hneď na druhý deň po tomto rozhodnutí, píše webová stránka televíznej stanice Nova.

S ohľadom na naliehavosť situácie nebude mať totiž príchod novej očkovacej látky na český trh meškanie, aké obvykle býva v prípadoch iných liečiv. Ich uvedenie do praxe zdržuje to, že regulátor - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (SÚKL) - im najprv stanovuje úhradu zo zdravotného poistenia. To však nebude v prípade vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2 treba. Túto očkovaciu látku chce štát uhrádzať v plnej miere, a tak použije mimoriadny mechanizmus uvedenia vakcíny na trh, približuje spravodajský server TN.cz.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Súčasťou uvedeného mechanizmu je aj mimoriadny zákon o distribúcii očkovania proti chorobe COVID-19. "Predloha už bola schválená Poslaneckou snemovňou ČR a bola postúpená Senátu. V prípade, že vakcína bude takto zaradená do uhrádzaných služieb, stáva sa jej úhrada automatickou - SÚKL potom už nestanovuje výšku tejto úhrady," povedal pre TN.cz hovorkyňa SÚKL Klára Brunclíková. Snemovňa schválila predmetný zákon 4. decembra a Senát sa ním bude zaoberať v stredu 16. decembra, dopĺňa TV Nova.

Viac o téme: ČeskoVakcínaKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu