Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Brazília chce v polovici budúceho roka zaočkovať štvrtinu populácie

Prezident Brazílie Jair Bolsonaro
Prezident Brazílie Jair Bolsonaro (Zdroj: SITA/AP/Eraldo Peres)

RIO DE JANEIRO - Brazílska vláda predstavila v sobotu národný plán očkovania proti ochoreniu COVID-19 s prvotným cieľom zaočkovať v prvej polovici roku 2021 51 miliónov ľudí, čo predstavuje zhruba štvrtinu tamojšej populácie. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters.

V dokumente predloženom najvyššiemu súdu, ktorý vláde stanovil termín na vypracovanie spomínaného plánu, ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že k dispozícii bude 108 miliónov dávok na prednostné očkovanie najzraniteľnejších skupín obyvateľov vrátane zdravotníckych pracovníkov, seniorov a domorodých komunít.

Aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu vírusu, musí byť podľa tohto plánu zaočkovaných aspoň 70 percent populácie - teda približne 148 miliónov z 212 miliónov obyvateľov Brazílie. Podľa agentúry Reuters súčasný plán pokrýva zhruba jednu tretinu tohto cieľa. Dokument, v ktorom sa spomína, že pre optimálnu ochranu pred nákazou sú potrebné dve dávky vakcíny na osobu, však neuvádza dátum spustenia očkovania ani nešpecifikuje informácie v súvislosti s dodávkami potrebných vakcín.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Hoci Brazília eviduje druhý najvyšší počet úmrtí na koronavírus na svete po Spojených štátoch, brazílsky prezident Jair Bolsonaro už celé mesiace závažnosť pandémie zľahčuje, a to aj napriek tomu, že sa sám v júli nakazil. Koncom novembra vyhlásil, že sa voči novému druhu koronavírusu nedá zaočkovať. V októbri dokonca na Twitteri žartoval, že ak bude vakcína pre niekoho povinná, tak jedine pre jeho psa.

Bolsonaro taktiež oznámil, že jeho vláda nebude kupovať vakcínu vyrobenú čínskou farmaceutickou spoločnosťou Sinovac Biotech. Tá bude pravdepodobne prvou v Brazílii, ktorej sa podarí ukončiť poslednú fázu klinických testov, píše Reuters. Bolsonarova vláda plánuje na nákup vakcín proti novému koronavírusu vyčleniť zo svojho rozpočtu približne 4 miliardy dolárov.

Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu v Brazílii sa za posledných 24 hodín zvýšil o 43.900 na celkovo 6.880.127, informovala v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 686 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 181.123.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaTermínBrazíliaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu