Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Rakúsko plánuje spustiť očkovanie v januári 2021: Pozostávať bude z viacerých fáz

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

VIEDEŇ - Rakúske ministerstvo zdravotníctva počíta s tým, že očkovanie voči novému koronavírusu vakcínou od spoločností Pfizer a BioNTech by sa malo v krajine začať v januári 2021. Začiatkom budúceho roku by malo Rakúsko disponovať 250.000 dávkami vakcíny, povedal v sobotu pre agentúru APA osobitný splnomocnenec rakúskej vlády pre boj s koronavírusom Clemens Martin Auer.

V prvej fáze vakcinácie by tak mohlo byť zaočkovaných 125.000 ľudí žijúcich v ošetrovateľských zariadeniach a domovoch seniorov, keďže očkovanie si vyžaduje podanie dvoch dávok vakcíny, uviedol Auer. V priebehu januára sa očakáva aj dodávka ďalších 200.000 dávok vakcíny od americkej firmy Moderna. Pomocou nej sa majú zaočkovať zdravotníci v nemocniciach a ordináciách, ako aj vysoko rizikové skupiny obyvateľstva.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Tretia várka vakcín by mala pochádzať od farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca - jej schválenie očakáva Auer v prvom kvartáli budúceho roku. Pomocou zhruba dvoch miliónov dávok vakcín by tak Rakúsko v rámci druhej fázy očkovania mohlo vakcínu ponúknuť všetkých osobám starším ako 65 rokov, ako aj ľuďom pracujúcim v rizikových povolaniach - v oblasti vzdelávania, bezpečnosti, súdnictva a kritickej infraštruktúry.

V Rakúsku pribudlo za 24 hodín do soboty 3241 nových prípadov nákazy koronavírusom a 126 úmrtí. Od začiatku pandémie zaznamenali v krajine 319.822 pozitívnych testov; ochoreniu COVID-19 podľahlo doteraz 4415 ľudí a 277.883 sa ich vyliečilo.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaTermínRakúskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu