Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na zavraždeného učiteľa dejepisu bola uvalená fatva: Polícia vykonala razie u militantov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Michel Euler)

PARÍŽ - Francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin v pondelok oznámil, že na učiteľa dejepisu, ktorého zavraždili v piatok v Paríži, bola zrejme uvalená fatva. Informovala o tom agentúra AFP.

"Pravdepodobne voči učiteľovi uvalili fatvu," povedal francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin, píše AFP s odvolaním sa na rozhlasovú stanicu Europe 1. Darmanin sa tak vyjadril o dvoch z 11 mužov, ktorých v spojitosti s útokom zadržali. Minister vnútra povedal, že jeden zatknutý kazateľ a otec jednej z Patyho študentiek na učiteľa "jasne uvalili fatvu" - alebo islamský náboženský edikt, píše na svojej webovej stránke britský denník The Daily Mail.

Na zavraždeného učiteľa dejepisu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Michel Euler)

Patyho v piatok zavraždil 18-ročný Čečenec, ktorý mal vo Francúzsku spolu so svojou rodinou štatút utečenca. Mladík pred útokom šíril vo svojej komunite aj na internete vyhrážky proti uvedenému učiteľovi. Francúzske orgány činné v trestnom konaní označili vraždu učiteľa za teroristický útok.

Na zavraždeného učiteľa dejepisu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Michel Euler)

Francúzske médiá informovali, že Paty pred niekoľkými dňami v rámci seminára o slobode vyjadrovania ukázal svojim študentom karikatúry proroka Mohameda, ktoré nedávno opäť vyšli v satirickom magazíne Charlie Hebdo. Po útoku na redakciu Charlie Hebdo v roku 2015 zažilo Francúzsko vlnu islamistických útokov, ktorá vedenie štátu podnietila k celonárodnej diskusii o mieste islamu v sekulárnej spoločnosti.

Razie u militantov

Francúzska polícia v pondelok vykonala razie u desiatok islamských militantov. Stalo sa tak po tom, ako v piatok v Paríži zavraždili učiteľa dejepisu, ktorý svojim študentom ukázal karikatúry proroka Mohameda. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na francúzskeho ministra zahraničných vecí Géralda Darmanina.

Darmanin tiež oznámil, že bolo začaté vyšetrovanie vo viac ako 80 prípadoch v spojitosti s nenávistnými prejavmi na internete. Zavraždený učiteľ dejepisu Samuel Paty bol tiež cieľom takýchto útokov, pripomína AFP.

Viac o téme: VraždaUčiteľDejepisútok Francúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu