Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vyšetrovanie vraždy učiteľa vo Francúzsku pokračuje: Polícia zadržala 15 podozrivých

Vyšetrovanie vraždy učiteľa pokračuje
Vyšetrovanie vraždy učiteľa pokračuje (Zdroj: TASR/Michel Euler)

PARÍŽ - V súvislosti s vraždou učiteľa Samuela Patyho, ku ktorej došlo minulý piatok vo francúzskom meste Conflans-Sainte-Honorine, polícia zadržala už 15 podozrivých. Medzi nimi sú príbuzní útočníka i štyria žiaci školy College du Bois-d'Aulne, kde Paty učil dejepis a zemepis, informoval v pondelok portál France Info.

Podľa zdroja oboznámeného s vyšetrovaním "jeden alebo viacero študentov" neskoršiemu útočníkovi ukázalo, ktorý z učiteľov je Paty. Médiá uviedli, že študenti za to možno dostali odmenu. V súvislosti s Patyho vraždou polícia v pondelok vykonala razie u desiatok ľudí podozrivých z islamistickej radikalizácie.

Minister vnútra Gérald Darmanin tiež v pondelok oznámil, že sa začalo vyšetrovanie vo viac ako 80 prípadoch v spojitosti s nenávistnými prejavmi na internete. Zavraždený učiteľ bol tiež terčom takýchto útokov. Podľa Darmanina bola na Patyho zrejme uvalená fatva.

Patyho zavraždili v piatok popoludní v blízkosti školy, kde učil. Útočníka, 18-ročného mladíka čečenského pôvodu Abdoullakha Anzorova, polícia zabila, keď pri pokuse o zadržanie v neďalekom meste Éragny kládol odpor. Mladík bol ozbrojený nožom a strelnou zbraňou.

Francúzske médiá informovali, že Paty začal cez sociálne siete dostávať vyhrážky po tom, ako na seminári o slobode vyjadrovania otvoril so svojou triedou diskusiu o karikatúrach islamského proroka Mohameda. Rodič jedného zo študentov podal na učiteľa v tejto súvislosti sťažnosť, no muž podozrivý z útoku na škole dieťa nemal.

V reakcii na vraždu Patyho chce 13 regiónov Francúzska vydať knihu všetkých politických a náboženských karikatúr, ktorej výtlačky budú následne distribuované do stredných škôl. Podľa agentúry AFP to v pondelok oznámil Renaud Muselier, ktorý predsedá združeniu Regióny Francúzska. Jeho kongres sa konal v pondelok v meste Saint-Ouen v departemente Seine-Saint-Denis. Iniciátori projektu oslovia aj kolégium historikov, aby "karikatúry zasadili na ich miesto v politických dejinách našej krajiny".

Muselier, ktorý vraždu učiteľa Patyho odsúdil ako "opovrhnutiahodný a zbabelý atentát", informoval, že do projektu sa zapojí aj ministerstvo školstva, aby "táto kniha mohla byť sprístupnená všetkým študentom stredných škôl vo Francúzsku".

"Týmto gestom chceme vydať svedectvo o našom záväzku brániť hodnoty republiky a základné právo každého z našich spoluobčanov žiť v mieri a slobode," zdôraznil Muselier pred minútou ticha, ktorou si regionálni politici uctili pamiatku zavraždeného učiteľa.

Jeho pozostalých v pondelok v Elyzejskom paláci v Paríži prijal prezident Emmanuel Macron. Jeho úrad medzičasom potvrdil, že celoštátny smútočný akt, ktorým si Francúzsko uctí zavraždeného, sa bude konať v stredu.

Minúta ticha

Poslanci Európskeho parlamentu si v pondelok minútou ticha uctili pamiatku francúzskeho stredoškolského učiteľa, ktorý sa stal v piatok obeťou vraždy niekoľko dní po tom, ako svojim študentom v rámci seminára o slobode vyjadrovania ukázal karikatúry proroka Mohameda.

Ako informovala agentúra AFP, predseda europarlamentu David Sassoli v prejave pri otvorení plenárneho zasadnutia vyjadril sústrasť príbuzným a blízkym Samuela Patyho, "ako aj všetkým pedagogickým zamestnancom vo Francúzsku i kdekoľvek inde". Vyhlásil tiež, že "proti teroru sa bojuje prostredníctvom vzdelávania, prostredníctvom výučby, v čo Samuel Paty veril, keď toto povolanie vykonával".

Viac o téme: VraždaŠtudentiVyšetrovaniePodozrivíFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu