Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tuniská polícia vyšetruje poslanca za schvaľovanie vraždy učiteľa vo Francúzsku

Hišám Mašíší
Hišám Mašíší (Zdroj: SITA/AP Photo/Riadh Dridi)

TUNIS - Tuniská polícia začala v pondelok vyšetrovanie voči poslancovi parlamentu, ktorý vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook schvaľoval vraždu francúzskeho stredoškolského učiteľa Samuela Patyho.

K vražde došlo minulý piatok v meste Conflans-Sainte-Honorine. Vyšetrovatelia ju spájajú s udalosťami spred niekoľkých dní, keď Paty v rámci seminára o slobode vyjadrovania otvoril vo svojej triede diskusiu o karikatúrach islamského proroka Mohameda zverejnených v satirickom časopise Charlie Hebdo. Rodič jedného zo študentov podal na učiteľa v tejto súvislosti sťažnosť u riaditeľa školy. Časť miestnej moslimskej komunity bola Patyho seminárom tiež pobúrená.

Tuniský poslanec Rašíd Chiari, ktorý do parlamentu kandidovali ako nezávislý s podporou momentálne už vládnuceho islamistického hnutia Karama, v sobotu na Facebooku napísal: "Urážka Božieho proroka je najväčším zo zločinov a každý, kto ho spácha, či už štát, skupina alebo jednotlivec, musí prijať následky". Jeho komentáre vyvolali v Tunisku búrlivú diskusiu na sociálnych sieťach.

Tuniský prokurátor Muhsín Dali pre agentúru AFP uviedol, že príslušný súd poveril policajný tím špecializovaný na terorizmus, aby preskúmal obsah poslancovho príspevku na Facebooku. Samotný Chiari vyhlásil, že je pripravený vzdať sa poslaneckej imunity.

Tuniský premiér Hišám Mašíší vyjadril v súvislosti s Patyho násilnou smrťou sústrasť v sobotňajšom telefonáte so svojím francúzskym kolegom Jeanom Castexom. Zdôraznil v ňom, že Tunisko odmieta všetky formy extrémizmu a terorizmu a obhajuje právo na slobodu slova a vierovyznania.

Viac o téme: VraždaVyšetrovaniePolícia Poslanec SchvaľovanieTunisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu