Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Francúzsko chce po vražde učiteľa údajne vyhostiť 231 podozrivých z extrémizmu

Francúzska polícia zasahuje na mieste útoku
Francúzska polícia zasahuje na mieste útoku (Zdroj: SITA/ AP)

PARÍŽ - Francúzsko pripravuje vyhostenie 231 cudzincov, ktorí sú na zozname osôb sledovaných pre podozrenie z extrémistických náboženských názorov, uviedol v nedeľu zdroj z policajných odborov. Vyjadrenie prišlo dva dni po tom, ako islamistický radikál zavraždil pri Paríži stredoškolského učiteľa, informovala agentúra Reuters.

Francúzske ministerstvo vnútra, ktoré má na starosti vyhosťovanie cudzích štátnych príslušníkov z krajiny, zatiaľ nepotvrdilo informáciu, ktorú ako prvá priniesla rozhlasová stanica Europe 1. Centristická vláda prezidenta Emmanuela Macrona je pod tlakom konzervatívnych a krajne pravicových strán, aby zaujala tvrdší postoj voči ľuďom, ktorí nie sú francúzskymi občanmi a predstavujú hrozbu pre bezpečnosť.

Minister vnútra Gérald Darmanin požiadal na stretnutí v nedeľu popoludní miestnych policajných predstaviteľov, aby nariadili takéto vyhostenia, tvrdia zdroj citovaný agentúrou Reuters i Europe 1. Policajný zdroj dodal, že 180 z týchto podozrivých je v súčasnosti vo väzbe a 51 ďalších by mali zadržať v najbližších hodinách.

Darmanin podľa zdroja tiež požiadal príslušné zložky svojho ministerstva, aby dôkladnejšie preskúmali žiadosti o získanie štatútu utečenca vo Francúzsku. Osemnásťročný predpokladaný islamista čečenského pôvodu, ktorý v piatok zavraždil učiteľa pred jeho školou na predmestí Paríža, mal vo Francúzsku spolu so svojou rodinou štatút utečenca.

Viac o téme: VraždaUčiteľExtrémizmusVyhostenieFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu