Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Prekvapivá správa z Rakúska: Vianočné trhy aj napriek pandémii predsa len budú

Vianočné trhy vo Viedni Zobraziť galériu (2)
Vianočné trhy vo Viedni (Zdroj: Profimedia)

VIEDEŇ - Vianočné trhy vo Viedni sa tento rok napriek pandémii nového koronavírusu môžu uskutočniť podľa konceptu, ktorý dala vypracovať viedenská obchodná komora. Rozhodol o tom príslušný mestský úrad, informovala vo štvrtok stanica ORF.

Návštevníci vianočných trhov v rakúskej metropole, ako aj predávajúci v jednotlivých stánkoch budú musieť povinne nosiť rúška. Tie sú podľa lekára Hansa-Petra Huttera, ktorý preventívne opatrenia vypracoval, najdôležitejším opatrením. Je potrebné ich nosiť "všade tam, kde sa ľudia pohybujú a nekonzumujú". Rúška si ľudia môžu dať dole, keď budú sedieť pri stoloch a konzumovať, povedal Hutter v relácii ORF Wien heute.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V závislosti od veľkosti a umiestnenia vianočného trhu budú platiť rozličné opatrenia na zabezpečenie ochrany zdravia. Hutter poznamenal, že môže dôjsť i k obmedzeniu počtu návštevníkov, aby sa zaistil prehľad o tom, koľko ľudí sa na trhu nachádza.

Prípravy súvisiace so stavaním jednotlivých stánkov na viedenské vianočné trhy sa začnú už 27. októbra. Rakúska metropola nezrušila ani plány postaviť pred mestskou radnicou tradičné klzisko, ktoré má byť v prevádzke rovnako ako po minulé roky od 20. januára do 28. februára.

Viedenské letisko chce zaviesť antigénové rýchlotesty

Viedenské letisko Schwechat vo štvrtok oznámilo, že plánuje pre cestujúcich zaviesť antigénové rýchlotesty na zistenie prítomnosti nového druhu koronavírusu. Týmto spôsobom chce zaistiť ochranu zdravia a zároveň udržať slobodu cestovania, uviedla stanica ORF.  Pasažieri by sa tak takémuto testu, ktorého výsledky sú dostupné za niekoľko minút, mohli podrobiť priamo na letisku pred odletom, uviedlo letisko vo štvrtkovom vyhlásení.

KORONAVÍRUS Prekvapivá správa z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Po predložení letenky cestujúcim spravia výter z hrdla a pasažier bude o pozitívnom či negatívnom výsledku testu informovaný do 10-15 minút. V prípade, že sa u cestujúceho nákaza novým koronavírusom nepotvrdí, bude môcť pokračovať v ceste. Ak bude pasažier pozitívny, podstúpi následne v súčinnosti s príslušnými úradmi aj PCR test, uvádza tlačová agentúra APA.

Letisko plánuje rýchlotesty ponúknuť všetkým leteckým spoločnostiam. Aerolínie Austrian Airlines (AUA) chcú skúšobné testovanie pasažierov pomocou týchto testov zaviesť už "v blízkej budúcnosti", potvrdila pre APA hovorkyňa AUA Tanja Gruberová. Schwechat podľa vlastných informácií už úspešne vykonal skúšobné testovanie osôb na letisku. Pasažieri cestujúci v rámci Európy budú môcť testy, ktoré budú bezplatné, využívať na dobrovoľnej báze.

Generálny riaditeľ spoločnosti Flughafen Wien AG Julian Jäger zdôraznil, že "COVID-19 nás bude ešte dlho sprevádzať a preto potrebujeme urgentné riešenia použiteľné v budúcnosti". "Antigénové rýchlotesty je možné použiť v rozsiahlom meradle, ponúkajú rýchle výsledky a mohli by byť nasadené na všetkých letiskách v rámci jednotného európskeho testovacieho režimu. Umožnilo by to slobodu cestovania, ktorú naliehavo potrebujú hospodárstvo i cestovný ruch," je presvedčený Jäger.

Viac o téme: Vianočné trhyLetiskoPandémiaViedeňRakúskoSchwechatKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu