Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Identitári prerušili vo Viedni ceremóniu počas štátneho sviatku: Na streche zapálili fakle

Ceremónia vo Viedni počas štátneho sviatku
Ceremónia vo Viedni počas štátneho sviatku (Zdroj: SITA/AP/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Príslušníci rakúskeho krajne pravicového hnutia identitárov prerušili v pondelok tradičnú slávnostnú prísahu vojakov počas štátneho sviatku, keď sa vyšplhali na strechu viedenského Hofburgu a zapálili tam fakle. Informoval o tom portál OE24.

Členovia pravicovo-extrémistického hnutia na budove Hofburgu na námestí Heldenplatz rozvinuli i protestný plagát so znením "Žiaden imám v armáde". Vyjadrili sa tak k nedávnemu odvolaniu vojenského imáma slúžiaceho v spolkovej armáde. Ten čelil totiž podozreniam, že na Facebooku zdieľal džihádistické videá. Samotný islamský duchovný však tieto obvinenia v relácii "Ö1 Mittagsjournal" stanice ORF odmietol s tým, že ich nikdy nezdieľal a takisto nevyznáva ani radikálnu islamistickú ideológiu. Identitári sú najaktívnejší vo Francúzsku, Rakúsku a Nemecku. Nemecko toto hnutie začiatkom roku vyhlásilo za extrémistickú organizáciu.

Rakúsko si 26. októbra pripomína výročie prijatia spolkového zákona o trvalej neutralite krajiny z roku 1955. O desať rokov neskôr vyhlásili tento deň za štátny sviatok Rakúskej republiky. V rámci pondelkového slávnostného aktu predniesli príhovory prezident Alexander van der Bellen, kancelár Sebastian Kurz a ministerka obrany Klaudia Tannerová.

Viac o téme: SviatokCeremóniaPrerušenieViedeňIdentitári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu