Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Správa z vyšetrovania leteckých nešťastí! Čo stálo za haváriou boeingov, pri ktorých zomrelo 346 ľudí

Nehoda Boeingu Zobraziť galériu (2)
Nehoda Boeingu (Zdroj: SITA/AP Photo/Enrique de la Osa)

WASHINGTON - Za havárie lietadiel Boeing 737 MAX môže utajovanie a nedostatočný dohľad. Vyplýva to z včera zverejnenej záverečnej správy výboru amerického Kongresu, ktorý vec skúmal. Výhrady v nej obsiahnuté sa týkajú nielen amerického výrobcu lietadiel, ale aj Federálneho úradu pre letectvo (FAA).

"Havária Maxov neboli výsledkom jedinej poruchy, technickej chyby alebo zle uchopenej udalosti," píše sa v dokumente, ktorý má 245 strán. "Boli strašným vyvrcholením radu chybných technických predpokladov inžinierov Boeingu, nedostatočnej transparentnosti zo strany vedenia a hrubo nedostatočného dohľadu FAA," uvádza dokument. Boeing správa viní z "kultúry utajovania".

Trosky lietadla Boeing 737 Max z linky Ethiopian Airlines
Zobraziť galériu (2)
Trosky lietadla Boeing 737 Max z linky Ethiopian Airlines  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mulugeta Ayene, File)

Obvinenia nie sú nové a obsahovala ich už predbežná správa, teraz sú ale lepšie podložené a ostrejšie sformulovan, napísala agentúra DPA. Za konečnú správu zodpovedajú predovšetkým americkí demokrati, ktorých je v Kongrese väčšina. Niektorí republikánski politici označili dokument podľa amerických médií za stranícky a prehnaný.

VIDEO Situácia po nehode lietadla z marca 2019

Havárie lietadiel 737 MAX z 29. októbra 2018 a z 10. marca 2019, pri ktorých zomrelo 346 ľudí, otriasli dôverou v Boeing. Po druhej nehode už tieto najpredávanejšie lietadlá spoločnosti nesmú na celom svete do vzduchu. Za hlavnú príčinu havárií boli označené chyby v riadiacom programe MCAS, ktoré chce spoločnosť opraviť pomocou aktualizácie softvéru. Znovu začať lietať by model 737 MAX mohol už čoskoro - proces opätovnej registrácie je teraz po rade opráv a vylepšení v záverečnej fáze.

Viac o téme: VyšetrovanieSprávaFAAKongresBoeing 737 MaxMCAS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu