Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Princ Philip sa objavil na verejnosti: Odovzdal patronát nad pechotným plukom The Rifles

Princ Philip, 99-ročný manžel britskej kráľovnej Alžbety II., odovzdal svoj patronát nad pechotným plukom The Rifles vojvodkyni z Cornwallu Camille, manželke svojho syna princa Charlesa. Zobraziť galériu (2)
Princ Philip, 99-ročný manžel britskej kráľovnej Alžbety II., odovzdal svoj patronát nad pechotným plukom The Rifles vojvodkyni z Cornwallu Camille, manželke svojho syna princa Charlesa. (Zdroj: SITA/AP/Adrian Dennis/Pool)

WINDSOR - Princ Philip, 99-ročný manžel britskej kráľovnej Alžbety II., sa v stredu výnimočne objavil na verejnosti, keď odovzdal svoj patronát nad pechotným plukom The Rifles vojvodkyni z Cornwallu Camille, manželke svojho syna princa Charlesa. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Philip bol s týmto regimentom spätý 67 rokov, hoci The Rifles oficiálne vznikli až v roku 2007. Philip, vojvoda z Edinburghu, bol totiž od roku 1953 čestným veliteľom predchádzajúcich plukov, z ktorých v súčasnosti pozostávajú The Rifles.

Ceremónia sa uskutočnila na Windsorskom hrade ležiacom západne od Londýna. Na paralelnej slávnosti v takmer 160 kilometrov vzdialenom sídle Highgrove House hlavný veliteľ pluku Patrick Sanders privítal Camillu ako novú patrónku The Rifles.

Vojvodkyňa z Cornwallu Camille
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Geoff Pugh/Pool Photo )

Philip oslávil svoje 99. narodeniny 10. júna. Od kráľovských povinností odstúpil v auguste 2017 po naplnení takmer 22.000 sólových záväzkov a v uplynulých rokoch sa na verejnosti objavuje čoraz zriedkavejšie. Minulý týždeň sa však zúčastnil na tajnej svadbe princeznej Beatrice, staršej dcéry princa Andrewa a Sarah, vojvodkyne z Yorku.

Philip, bývalý námorný dôstojník známy svojím niekedy strohým vystupovaním a humorom, sa s Alžbetou oženil v roku 1947, päť rokov predtým, ako sa stala kráľovnou. The Rifles je pechotným plukom britskej armády. Pozostáva z piatich stálych a troch záložných práporov, ako aj z množstva rôt v ďalších práporoch dobrovoľníckych zborov.

Viac o téme: OdovzdanieCamillaBritániaPhilipPatronátRifles
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu