Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dánska kráľovská rodina má dôvod na radosť: Princ Joachim sa po operácii mozgu zotavuje

Dánsky princ Joachim
Dánsky princ Joachim (Zdroj: SITA/AP/Felipe Dana)

KODAŇ - Dánsky princ Joachim, mladší syn kráľovnej Margaréty II., ktorý podstúpil v piatok vo Francúzsku núdzovú operáciu krvnej zrazeniny v mozgu, nebude mať žiadne dlhodobé následky. Vo štvrtok to oznámil kráľovský palác v Kodani, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AP.

Princa Joachima (51), ktorý bol vo Francúzsku na dovolenke, prijali do Univerzitnej nemocnice v meste Toulouse v piatok 24. júla v neskorších hodinách a v nedeľu ráno ho operovali. "Krvná zrazenina v mozgu vznikla po náhlej ruptúre (prasknutí) tepny a lekársky tím v nemocnici dospel k záveru, že riziko opakovania je veľmi malé, keď sa už tepna zacelí a zahojí," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa kráľovskej domácnosti Lene Ballebyová.

"Lekári dospeli k názoru, že princ Joachim nebude mať po krvnej zrazenine žiadne fyzické následky ani iné poškodenia," informovala Ballebyová. "Princa podľa očakávania premiestnia z jednotky intenzívnej starostlivosti čo najskôr, ale určitý čas bude ešte hospitalizovaný," dodala hovorkyňa.

Joachim je synom dánskej kráľovnej a zosnulého princa Henrika, ktorý mal francúzsky pôvod. Jeho starším bratom je korunný princ Frederik, ktorý má na tróne vystriedať svoju 80-ročnú matku. Je v poradí šiestym následníkom trónu, po bratovi a jeho štyroch deťoch.

Princ Joachim je otcom štyroch detí - z prvého manželstva má dvoch synov vo veku 20 a 18 rokov a s druhou manželkou, princeznou Marie, má 11-ročného syna a osemročnú dcéru. Jeho rozvod s rodenou Hongkončankou Alexandrou Manleyovou v roku 2005 bol prvým rozchodom za takmer 160 rokov počas viac ako 1200-ročného trvania najstaršej monarchie v Európe.

Viac o téme: MozogDánskoOperáciaFrancúzskoZotavovaniePrinc Joachim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu