Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO V troch britských mestách pokračovali protirasistické protesty

Protesty v Británii
Protesty v Británii (Zdroj: Youtube/CBS News)

LONDÝN- Stovky ľudí sa zúčastnili na sobotných protirasistických protestoch v troch britských mestách napriek výzvam polície, aby na protesty nechodili, píše agentúra DPA.

Hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží), Stand Up to Racism (Postav sa rasizmu) a rôzne ďalšie sa zhromaždili v Londýne, Glasgowe a Birminghame. Šéf londýnskej polície Alex Murray vyzval aktivistov v hlavnom meste, aby dodržiavali opatrenia zavedené s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. V Británii sa verejných podujatí môže aj naďalej zúčastniť najviac šesť osôb.

"Stále tu máme pandémiu," povedal Murray. "Vážime si demokraciu a právo ľudí vysloviť svoj názor, ale prosíme, aby tak urobili inou cestou a neprišli protestovať do Londýna," vyzval.   Protesty sú v Británii prevažne nenásilné. Minulý týždeň však polícia zatkla a obvinila viacerých protirasistických aj krajne pravicových protestujúcich z dôvodu napadnutia a poškodzovania súkromného a verejného majetku.

Niekoľkých ľudí takisto obvinila z porušovania epidemiologických opatrení. Londýnska vetva Black Lives Matter odmietla výzvu polície a britského premiéra Borisa Johnsona, aby protesty zrušila. Johnson nedávno vyhlásil, že protirasistické protesty v Británii "uniesli extrémisti", ktorí v snahe "cenzurovať minulosť" poškodzujú národné pamiatky. "Británia má ďaleko od neviny (v otázkach rasizmu), a preto musíme tejto krajine a vláde pripomínať, že na životoch černochov záleží," uviedlo hnutie v sobotu.

Viac o téme: ProtestyRasizmusPolícia Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu