Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Politici reagujú na víkendové výtržnosti v Stuttgarte: Merkelová a Seehofer ich odsúdili

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber, Pool)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a minister vnútra Horst Seehofer v pondelok odsúdili víkendové výtržnosti v centre mesta Stuttgart, kde stovky ľudí zaútočili na policajtov a rabovali obchody. Informovala o tom agentúra AP.

Merkelovej hovorca Steffen Seibert označil nepokoje za ohavné. "Ten, kto sa zúčastňuje na násilnostiach, brutálne zaútočí na policajtov, ničí a rabuje obchody, ten to nemôže nijakým spôsobom ospravedlniť," uviedol Seibert. Seehofer vyzval na "okamžité a tvrdé" potrestanie vinníkov. Uviedol, že násilie páchané na policajtoch a záchranároch sa už nejaký čas stupňuje.

Podľa oznámenia polície vypukli zrážky okolo polnoci zo soboty na nedeľu po tom, ako sa počas policajnej kontroly súvisiacej s drogovým deliktom mnohí ľudia zabávajúci sa v centre počas noci spojili proti policajtom. Títo ľudia, mnohí so zahalenými tvárami, následne vyčíňali v uliciach okolo hlavného námestia Schlossplatz.

Polícia odhadla, že do zrážok sa zapojilo okolo 500 ľudí vo viacerých skupinách. V dôsledku situácie povolali do Stuttgartu vyše 200 policajtov z okolia, nad mestom krúžili tiež policajné vrtuľníky. Situácia sa upokojila až po niekoľkých hodinách. Polícia zadržala 24 ľudí, pričom 19 jej príslušníkov utrpelo zranenia.

Viac o téme: VýtržnostiAngela MerkelováStuttgartHorst Seehofer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu