Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Protesty proti rasizmu vo svete pokračujú: Sochy z čias kolonializmu Francúzi obliali farbou

Socha obliata červenou farbou v Paríži. Zobraziť galériu (2)
Socha obliata červenou farbou v Paríži. (Zdroj: SITA/AP Photo/Rafael Yaghobzadeh)

PARÍŽ - Protestujúci v Paríži obliali červenou farbou dve sochy osobností, ktoré im evokovali koloniálnu minulosť Francúzska. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Jedna z obliatych sôch pripomína bývalého francúzskeho generála a ministra vojny Huberta Lyauteaya (1854-1934). Ten pôsobil v Maroku, Alžírsku, Indočíne a na Madagaskare, keď boli tieto krajiny ešte francúzskymi kolóniami. Druhým terčom demonštrantov sa stala socha známeho osvietenského filozofa Voltaira (1694-1778), ktorý podľa AP získal časť svojho majetku vďaka kolonialistickým obchodným praktikám.

V posledných týždňoch došlo v európskych mestách k sérii protestov, počas ktorých demonštranti odstránenie sôch osobností spojených s rasistickou a koloniálnou minulosťou kontinentu. V Británii prišlo k strhnutiu sochy obchodníka s otrokmi Edwarda Colstona v Bristole a v Londýne zas k nasprejovaniu grafitov na sochu bývalého premiéra Winstona Churchilla.

Protesty proti rasizmu vo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rafael Yaghobzadeh)

V Bruseli protestovali aktivisti proti soche kráľa Leopolda II., ktorého považujú za symbol kolonizácie Konga a zverstiev proti miestnemu obyvateľstvu, ktorých sa Belgičania dopúšťali na prelome 19. a 20. storočia.

Zo známej počítačovej hry zmizli policajné autá

Tvorcovia celosvetovo známej online počítačovej hry Fortnite z nej v dôsledku obáv zo súčasnej vlny protestov proti rasovej diskriminácii a policajnej brutalite v USA odstránili policajné autá. V pondelok o tom informovala agentúra AFP. Tvorcovia videohry spustili jej novú verziu bez policajných áut minulý týždeň.

"Netvrdím, že ide o nejakú formu vyjadrenia politického názoru. Myslím si, že len citlivo reagujeme na problémy, s ktorými sa stretáva mnoho ľudí z nášho publika," citoval denník The Wall Street Journal osobu oboznámenú s vývojom videohry. Spoločnosť Epic Games, ktorá túto videohru vyvíjala, zatiaľ situáciu nekomentovala. V hre Fortnite musia hráči prežiť vo virtuálnom prostredí hľadaním zbraní a zdrojov, ako aj eliminovaním ostatných protivníkov. Ide o jednu z najpopulárnejších hier na svete so stámiliónmi hráčov.

Smrť Afroameričana Georgea Floyda po policajnom zákroku vyvolala v mestách po celých USA protesty, ktoré prerástli do násilností. Floyd ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku. Zatknutý sa sťažoval, že nemôže dýchať, nakoniec prestal rozprávať a v nemocnici ho vyhlásili za mŕtveho.

Viac o téme: ProtestyRasizmusKolonializmusFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu