Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Protesty vo Wahingtone neutíchajú: Demonštranti chceli zhodiť sochu exprezidenta

Demonštranti chceli strhnúť sochu exprezidenta USA Andrewa Jacksona Zobraziť galériu (4)
Demonštranti chceli strhnúť sochu exprezidenta USA Andrewa Jacksona (Zdroj: SITA/AP/Maya Alleruzzo)

WASHINGTON - Dav protestujúcich sa v pondelok večer pokúsil zhodiť sochu bývalého prezidenta USA Andrewa Jacksona, ktorá sa nachádza v blízkosti Bieleho domu vo Washingtone. Polícia použila na rozohnanie demonštrantov paprikový sprej, informovala AFP.

Vlna celoštátnych demonštrácií za rasovú spravodlivosť sa začala šíriť po celých Spojených štátoch po smrti 46-ročného Afroameričana Georgea Floyda, ktorého 25. mája pri zatýkaní v Minneapolise usmrtil belošský policajt.

Protesty vo Wahingtone neutíchajú:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Maya Alleruzzo)

V pondelok najmenej 100 príslušníkov bezpečnostných síl zatlačilo niekoľko stoviek protestujúcich, ktorí predtým stihli hodiť na sochu siedmeho amerického prezidenta Jacksona v parku Lafayette niekoľko lán. Demonštranti pri tom skandovali "Andrew Jackson musí ísť preč!". "Polícia na nás zaútočila. Vzala spravodlivosť do vlastných rúk," povedal pre agentúru AFP 52-ročný černoch Raymond Spaine, ktorý si čistil oči roztokom.

Protesty vo Wahingtone neutíchajú:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Will Dickey/The Florida Times-Union)

Americký prezident Donald Trump označil incident so sochou za akt "hanebného vandalizmu". Osoby, ktoré sa ho dopustili, by si podľa Trumpa zaslúžili desať rokov väzenia na základe federálneho zákona o ochrane pamätníkov, informovala agentúra DPA.

Protesty vo Wahingtone neutíchajú:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Will Dickey/The Florida Times-Union)

Washingtonská polícia nedávno rozohnala pokojný protest v spomínanom parku. Stalo sa tak len krátko pred tým, ako prezident Donald Trump vyšiel z Bieleho domu, aby absolvoval fotografovanie v historickom kostole poškodenom podpaľačstvom.

V rámci protestov proti rasizmu a policajnému násiliu došlo v posledných týždňoch v amerických mestách k zničeniu alebo strhnutiu viacerých sôch a pamätníkov. Andrew Jackson bol v rokoch 1828-1836 v poradí siedmym prezidentom USA. Kritici mu vyčítajú, že ako bohatý statkár využíval otrockú prácu a že otvoril cestu k vyháňaniu amerických Indiánov z ich území.

Viac o téme: SochaProtestExprezidentAndrew JacksonStrhunutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu