Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ničivé búrky v Česku! VIDEO Olomoucký kraj v zajatí vody, záplavy zabíjali a pustošili krajinu

Povodne v Česku Zobraziť galériu (13)
Povodne v Česku (Zdroj: Twitter/Hasiči Olomouc)

OLOMOUC - Pri lokálnych povodniach na Uničovsku a Šumpersku v Olomouckom kraji zomrel človek a jedna staršia žena je nezvestná, povedala ráno hovorkyňa hasičov Lucie Balážová. Medzi najzasiahnutejšie obce patrí Šumvald a jeho miestna časť Břevenec, Uničov a jeho miestna časť Dolné Sukolom, Oskava a Dlouhá Loučka, kde voda na mnohých miestach dosahovala cez jeden meter. V týchto obciach hasiči evakuovali a zachránili desiatky obyvateľov. Vyslobodili aj osoby uviaznuté v zatopených automobiloch.

Hasiči zachránili niekoľko ľudí, ktorých strhol prúd a nemohli sa dostať z vody do bezpečia. "Prívalové dažde zatopili nielen desiatky rodinných domov a ďalších stavieb, ale poškodili aj miestnu energetickú a dopravnú infraštruktúru. V Oskave bol strhnutý most, vo väčšine postihnutých obcí bolo poškodené plynové aj elektrické vedenie," uviedla hovorkyňa hasičov.

Hasiči v noci odčerpávali vodu aj zo zatopených pivníc. Následky prívalových zrážok budú odstraňovať aj dnes, vrátane odčerpávania vody z domov a pivníc. "Ráno sa tiež po prieskume v jednotlivých obciach a po zistení stavu zaplavených domov bude v spolupráci so samosprávami riešiť náhradné ubytovanie pre miestnych obyvateľov," doplnila hovorkyňa.

Nočné búrky a lokálne záplavy spôsobili na niekoľkých miestach Olomouckého kraja menšie výpadky dodávky elektrickej energie. Bez elektriny sú desiatky domácností. "Veľké výpadky neboli hlásené. Poruchy sú priebežne odstraňované," povedal hovorca Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Povodne v Česku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter/Hasiči Olomouc)

Zatopené sú po prívalovom daždi niektoré miestne časti neďalekého Uničova a ďalších obcí. "Situácia teraz kulminuje. Tu v Uničove je rozvodnená Oskava a čakáme, či nám to zasiahne ešte miestnu časť Brníčko. Vyzerá, že kulminácia je už maximálna. Oveľa horšie je na tom Šumvald, Dlouhá Loučka či Oskava, tam budú mať ľudia obrovské problémy, " povedal starosta Uničova na Olomoucku Radek Vincour (ODS).

Povodne v Česku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter/Hasiči Olomouc)

V Uničove záplavová vlna preteká mestským parkom a pod vodou sú miestne časti Dolné Sukolom a Nová Dědina. Riziko záplav podľa Vincoura ďalej hrozí aj v mestskej časti Brníčko. "Sú to všetko miestne časti naviazané na tok Oskava, tam je to najhoršie," podotkol Vincour.

Povodne v Česku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter/Hasiči Olomouc)

V Uničove a jeho miestnych častiach zatiaľ nikto evakuovaný nebol. Úrady ale obyvateľov vyzvali, aby neopúšťali domovy. "Prúd je naozaj silný a na komunikáciách sú kanály preč, takže nebezpečenstvo je veľké," upozornil Vincour.

Povodne v Česku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter/Hasiči Olomouc)

Úseky radu tokov v noci prekročili tretí stupeň povodňovej aktivity, ktorý teraz platí len pre Oskavu v Uničove. Hasiči v noci zaznamenali takmer 160 udalostí. V zaplavenej oblasti operoval tiež posttraumatický intervenčný tím hasičských psychológov.

Viac o téme: PovodneČeskoOlomouc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu