Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO V Alpách sa objavil ružový ľadovec: Nie je to vôbec dobrá správa, toto nám hrozí

Ľadovec Presena Zobraziť galériu (2)
Ľadovec Presena (Zdroj: Consiglio Nazionale delle Ricerche)

RÍM - Ľadovec Presena v severnom Taliansku sa kvôli prítomnosti rias farbí do ružova. A to nie je dobrá správa, pretože sa kvôli svojmu sfarbeniu bude rýchlejšie topiť, varoval vedec, ktorý tento jav skúma.

"Melónový sneh", ako je tento fenomén niekedy nazývaný, je v Alpách na jar a v lete dosť bežný. Ale v tomto roku je výraznejší, povedal pre CNN vedec Biagio Di Mauro z Ústavu polárnych vied talianskej Národnej výskumnej rady. Tento rok na jar a začiatkom leta bolo v oblasti málo snehu a vysoké teploty, čo vytvorilo dokonalé podmienky pre rast rias, uviedol Di Mauro. Za ružovú farbu je podľa neho zodpovedný druh chlamydomonas nivalis.

Rast snežných rias sú pre zdravie ľadovcov zlou správou, pretože tmavší sneh pohlcuje viac tepla, a teda sa rýchlejšie rozpúšťa. Di Mauro má v pláne tento rok preskúmať koncentráciu rias a zmapovať ich rast pomocou satelitných údajov. Planetárny vedec predtým skúmal ľadovec Morteratsch vo Švajčiarsku, ktorý kvôli riase ancylonema nordenskioeldii sfialovel. Táto riasa sa tiež objavila v juhozápadnej časti Grónska, v Andách a Himalájach.

Ľadovce po celom svete sa kvôli klimatickým zmenám topia stále rýchlejšie. V októbri 2019 vedci oznámili, že počas posledných piatich rokov sa ľadovce vo Švajčiarsku zmenšili o desať percent, čo je tempo, aké nebolo nikdy za viac ako storočie sledovania zaznamenané.

Viac o téme: ĽadovecRiasyTalianskoAlpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu