Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Protesty proti obmedzeniam v Nemecku počas pandémie COVID-19 boli pokojné

Demonštrácie proti opatreniam nemeckej vlády sa uskutočnili vo viacerých mestách Zobraziť galériu (2)
Demonštrácie proti opatreniam nemeckej vlády sa uskutočnili vo viacerých mestách (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Demonštrácie proti opatreniam nemeckej vlády, ktoré boli zavedené v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, sa konali v sobotu vo viacerých mestách. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že v niektorých oblastiach boli namierené voči pravicovým extrémistom či ľuďom šíriacim konšpiračné teórie.

V hlavnom meste Berlín sa počet účastníkov protestov popoludní pohyboval výrazne pod predpokladaným limitom, povedal tamojší policajný hovorca. Situácia bola podľa jeho slov pokojná, na mnohé demonštrácie prišlo okolo 50 ľudí, v nasadení bolo 550 policajtov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Na zhromaždení - konvoji trúbiacich áut a motoriek pod vedením známeho vegánskeho kuchára a úspešného autora Attilu Hildmanna -, sa zúčastnilo 150 protestujúcich. Konvoj vyštartoval dopoludnia spred olympijského štadióna s smeroval k úradu kancelárky Angely Merkelovej. Po niekoľkotýždňových obmedzeniach množstva účastníkov demonštrácií v nemeckej metropole ich už počet nie je nijako limitovaný.

Demonštrácie proti opatreniam nemeckej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Vo Frankfurte nad Mohanom sa na viacerých zhromaždeniach zúčastnilo zhruba 550 ľudí. Polícia tam zasahovala pri strete demonštrantov a protidemonštrantov. Zadržané boli štyri osoby - dve za útok na príslušníkov poriadkových síl, jeden muž za narúšanie priebehu zhromaždenia a ďalší za nepovolené vniknutie, uviedol hovorca polície. Policajti udelili aj päť pokút za porušenie pravidiel týkajúcich sa povinného odstupu a nosenia ochranných rúšok. "Demonštrácie boli však prevažne pokojné," povedal hovorca.

V Mníchove demonštrovalo približne 700 ľudí s heslom "Spolu za slobodu, základné práva a sebaurčenie". V spolkovej krajine Durínsko prišlo na demonštrácie okolo 450 ľudí. V predchádzajúcich týždňoch sa na mnohých miestach Nemecka zúčastnilo na protestoch proti opatreniam vlády počas pandémie COVID-19 dokopy do 10.000 ľudí.

Viac o téme: ProtestyNemeckoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu