Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS V Paríži opäť otvorili parky a záhrady zavreté pre epidémiu COVID-19

Koronavírus vo Francúzsku
Koronavírus vo Francúzsku (Zdroj: TASR/AP Photo/Michel Euler)

PARÍŽ - Po takmer 11 týždňoch sa v sobotu otvorili brány parkov a záhrad v Paríži a svojich návštevníkov privítal opäť aj ďalší zo zámkov v údolí rieky Loira - Chenonceau.

Ako v sobotu informovala agentúra Reuters, parížske parky a záhrady mali byť podľa pôvodných plánov pre verejnosť otvorené až 2. júna. Vzhľadom na očakávané veľmi teplé a slnečné počasie ich však otvorili už tento víkend.

V Paríži, v jednom z najhustejšie obývaných miest v Európe, naďalej platia pravidlá o nutnom zachovaní bezpečnej vzdialenosti medzi ľuďmi. V parkoch sa odporúča aj nosenie rúšok či ochranných masiek, ktoré sa podľa Reuters môže čoskoro stať povinným, pretože zdravotné úrady sú stále v strehu v súvislosti s možným rizikom nárastu nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 počas uvoľňovania reštrikcií.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ako informovala agentúra AFP, v sobotu pre návštevníkov opäť sprístupnili renesančný zámok Chenonceau. Personálu však bolo viac ako turistov, keďže vo Francúzsku zatiaľ stále platia obmedzenia, podľa ktorých sa človek môže vzdialiť len 100 kilometrov od svojho bydliska.

Podľa riaditeľky oddelenia pre styk s verejnosťou Caroline Darrasseovej otvorenie zámku a nižší počet návštevníkov poskytuje možnosť otestovať hygienické a bezpečnostné opatrenia, ktoré v zámku pre epidémiu infekčnej choroby COVID-19 zaviedli.

Menší zo zámkov na Loire - Chateau d'Usse - je otvorený od 11. mája, keď sa vo Francúzsku začalo s uvoľňovaním reštrikcií prijatých pre epidémiu. Od 20. mája sú v meste Amboise pre verejnosť otvorené tamojší zámok i zámoček Clos Lucé, kde posledné tri roky života strávil taliansky renesančný maliar Leonardo da Vinci.

Sprístupnenie ďalších turistami vyhľadávaných zámkov na Loire by malo nastať v priebehu budúceho týždňa. Francúzsko ako jedna z epidémiou najviac postihnutých krajín v Európe zaznamenalo viac ako 186.000 prípadov pozitívne testovaných a 28.714 úmrtí.

Viac o téme: OpatreniaParížKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu