Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ramadán v Turecku poznačila nepríjemná udalosť: Pirátsky útok na vysielače v mešitách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Emrah Gurel)

ANKARA - Turecká polícia vo štvrtok zadržala ženu, ktorá je podozrivá, že v stredu v meste Izmir na západe krajiny podnikla pirátsky útok na vysielacie systémy používané mešitami na zvolávanie k modlitbám. Cez reproduktory pustila do éteru pieseň Bella ciao, ktorá je po celom svete známa ako hymna slobody, odporu a antifašistického hnutia.

Záznam pirátskeho vysielania zdieľali mnohí používatelia internetu. Prokuratúra v meste Izmir sa incidentom začala zaoberať, pričom vyšetruje aj používateľov sociálnych sietí podozrivých zo znevažovania náboženských hodnôt, keďže sa o pirátskom útoku na vysielače vyjadrovali pozitívne. Partizánsku pieseň Bella ciao prijali za svoju ľavičiari z celého sveta a nemá nijaké konkrétne spojenie s náboženstvom, poznamenala agentúra AFP.

Izmir je tretím najväčším mestom v Turecku a je baštou opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) založenej zakladateľom moderného Turecka Mustafom Kemalom Atatürkom. Hovorca proislamskej konzervatívnej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Ömer Čelik "rozhodne odsúdil" tento pirátsky útok. Vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter ubezpečil, že "autori tohto odporného činu budú nájdení".

Provládne médiá v Turecku zaujali rovnaký postoj, pričom celú záležitosť označili za škandál a "brutálny útok voči mešitám". K incidentu došlo počas mesiaca moslimského pôstu - ramadánu a v situácii, keď sú mešity v Turecku už druhý mesiac zavreté v rámci snáh o spomalenie či zastavenie šírenia koronavírusu SARS-CoV-2.

Viac o téme: PirátstvoVysielačeútok TureckoMešity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu