Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Útok v Pobreží Slonoviny si vyžiadal najmenej 10 obetí: Podozriví sú džihádisti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ABIDJAN - Najmenej desať obetí na životoch si vyžiadal v noci na štvrtok útok skupiny ozbrojencov na pohraničné stanovište medzi západoafrickými štátmi Pobrežie Slonoviny a Burkina Faso. Z útoku sú podozrievané džihádistické oddiely operujúce v západnej Afrike.

Ako podľa agentúry AFP uviedli bezpečnostné zdroje, terčom útoku bolo stanovište pohraničnej stráže Pobrežia Slonoviny v lokalite Kafolo, kde sa pred niekoľkými dňami odohrala operácia bezpečnostných zložiek proti džihádistom. Pri útoku z noci bolo zranených šesť ľudí a ďalší dvaja sú nezvestní. Presný počet obetí nebol bezprostredne známy, niektoré zdroje hovoria o 12 mŕtvych.

AFP dodala, že ide o prvý džihádistický útok na území Pobrežia Slonoviny od marca 2016, keď pri obsadení dovolenkového letoviska Grand-Bassam zahynulo 19 ľudí. Bezpečnostní analytici sa podľa AFP už dlhší čas obávajú, že povstanie džihádistov v oblasti Sahelu, ktoré sa začalo v Mali v roku 2012, sa rozširuje z vnútrozemia Afriky smerom k štátom ležiacim na pobreží Guinejského zálivu.

Pobrežie Slonoviny má s Burkinou Faso hranice dlhé 550 kilometrov. Násilnosti páchané džihádistami si v Burkine Faso vyžiadali takmer 1000 životov a za posledných päť rokov donútili opustiť svoje domovy aj asi 860.000 ľudí.

Viac o téme: Obeteútok Pobrežie Slonoviny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu