Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Turecký parlament schválil rozšírenie právomocí susedských hliadok

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

ISTANBUL - Turecký parlament schválil v stredu kontroverzný návrh zákona, ktorí udeľuje širšie právomoci "susedským hliadkam". Kritici však prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana obviňujú, že ide o jeho plán vybudovať si "lojálne ozbrojené milície". Vo štvrtok o tom informovala agentúra AFP.

Nový zákon dáva týmto nočným hliadkam skoro rovnaké právomoci, aké má polícia. Doteraz bolo ich činnosťou prechádzať nočnými ulicami a upozorňovať na prípadné porušovanie zákonov a výtržnosti. Vďaka novému zákonu budú môcť nosiť strelnú zbraň či zastaviť a prehľadávať ľudí.

Počas rozpravy došlo v parlamente medzi poslancami k ostrým výmenám názorov, ktoré takmer vyústili do fyzických potýčok. Erdoganova Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), ktorá návrh zákona predložila, tvrdí, že nové pravidlá umožnia nočným hliadkam účinnejšie pomáhať pri vymáhaní práva či zmariť prípadné lúpeže a vlámania.

Podľa opozície sa však Erdogan pokúša o vytvorenie vlastnej lojálnej ozbrojenej domobrany a obvinila ho z autoritarizmu. Nočné hliadky spadajúce pod ministerstvo vnútra, ktoré majú v súčasnosti viac ako 28.000 členov a existujú už viac ako storočie, sa výrazne rozrástli po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat a zvrhnutie Erdoganovho režimu v júli 2016.

Viac o téme: HliadkyPrávomociSusedia Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu