Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Denný prírastok počtu obetí pandémie v Brazílii prvýkrát prekročil hranicu 1000

Koronavírus v Brazílii Zobraziť galériu (3)
Koronavírus v Brazílii (Zdroj: TASR/AP Photo/Felipe Dana)

RIO DE JANEIRO - Brazília za posledných 24 hodín zaznamenala ďalších 1179 úmrtí na chorobu COVID-19 spôsobovanú novým koronavírusom. Ide o nateraz najvyššiu dennú bilanciu obetí epidémie v Brazílii, ktorá je v rámci Latinskej Ameriky najviac postihnutým štátom.

Podľa brazílskeho ministerstva zdravotníctva celkový počet obetí epidémie sa novými viac ako tisíc úmrtiami zvýšil na 17.971. Agentúra AFP, ktorá o tom informovala, súčasne poznamenala, že Brazília prekročila hranicu tisíc obetí počas jediného dňa prvýkrát od vypuknutia koronakrízy na svojom území.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Za uplynulých 24 hodín v Brazílii zaznamenali aj ďalších 17.408 nových pozitívne testovaných, čím ich celkový počet stúpol na 271.628. Vzhľadom na počet nezistených prípadov je podľa odborníkov z Univerzity Johnsa Hopkinsa pravdepodobné, že skutočný údaj z Brazílie je ešte vyšší.

Najťažšie zasiahnutými oblasťami v Brazílii sú severné a severovýchodné regióny, kde je infraštruktúra na slabej úrovni, píše spravodajský portál G1 na základe vlastnej investigatívy. Päť miest s najvyšším počtom nákaz a s najvyššou smrtnosťou sa nachádza v najväčšom štáte Amazonas na severe Brazílie.

KORONAVÍRUS Denný prírastok počtu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Yesica Fisch)

Indiáni sa pri liečbe spoliehajú na tradičnú medicínu

Príslušníci brazílskeho kmeňa Sateré Mawé si príznaky podobné prejavom infekčnej choroby COVID-19 liečia tradičnou medicínou, informovala v utorok agentúra AFP. Pôvodní obyvatelia Amazónie, ktorí majú podozrenie, že sa nakazili novým koronavírusom, tvrdia, že ich tradičné lieky fungujú.

Užívajú ich pritom cielene na ten-ktorý prejav choroby: odvar z kôry stromu Aspidosperma carapanauba si ordinujú, keď treba v tele potlačiť zápal; kôru stromu Ampelozizyphus amazonicus používajú ako antimalarikum a do týchto zmesí pridávajú aj mangovú šupku, mätu či med. Štát Amazonas v severozápadnej Brazílii je napriek svojej odľahlosti jednou z pandémiou najviac postihnutých častí Brazílie.

KORONAVÍRUS Denný prírastok počtu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Edmar Barros)

Rýchle šírenie vírusu v povodí rieky Amazon, kde bolo nakazených viac ako 20.000 ľudí a zomrelo ich okolo 1400, paralyzovalo tamojšie nemocnice a donútilo úrady nariadiť kopať masové hroby pre obete epidémie infekčnej choroby COVID-19, uviedla AFP. Epidemiologická kríza vyvolala obavy u pôvodných obyvateľov tohto regiónu, ktorých predkovia boli v minulosti zdecimovaní chorobami zavlečenými cudzincami.

Etnikum Sateré Mawé má asi 13.000 príslušníkov, ktorí žijú najmä v rezervácii Andirá-Marau. V posledných rokoch sa presunuli bližšie k mestu Manaus, ale na tamojšie zdravotnícke zariadenia sa veľmi nespoliehajú, citovala AFP. Podľa Brazílskej asociácie domorodých národov koronavírus SARS-CoV-2 zaznamenali u 40 domorodých skupín. Pozitívny test na COVID-19 malo v tejto komunite 537 ľudí a ďalších 102 ich tejto chorobe podľahlo.

Viac o téme: PandémiaŠtatistikyBrazíliaRio de JaneiroKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu