Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Krvavé odhalenia v Mexiku: Od začiatku roka našli v masových hroboch stovky tiel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Kurdish Mass Graves Directorate via AP, File)

MEXIKO - Najmenej 215 tiel objavili v Mexiku vo viacerých masových hroboch medzi januárom a májom tohto roka, informoval v nedeľu prokurátor Gerardo Octavio Solis zo západomexického štátu Jalisco, na ktorého sa odvoláva agentúra DPA.

Masové hroby našli v metropolitnej oblasti okolo hlavného mesta Jalisca Guadalajara, ktoré je druhým najväčším mexickým mestom. Mnohé z tiel sa úradom podarilo identifikovať. Zatiaľ posledné telá našli začiatkom minulého týždňa v neobývanej oblasti pri Guadalajare.

Desať tiel sa nachádzalo v ťažko prístupnom horskom teréne, štyri ďalšie ležali v blízkosti bane na cín. V dvoch prípadoch išlo o ženy. Jalisco je známe vysokou mierou kriminality, ktoré polícia spája drogovým kartelom Jalisco Nueva Generación.

Organizovaný zločin si v Mexiku každoročne vyžiada tisíce obetí na životoch. Minulý rok tam došlo k približne 36.000 vraždám a zhruba 62.000 ľudí je nezvestných. V severomexickom štáte Sonora tento víkend pri prestrelke medzi zločineckými skupinami zahynulo 12 ľudí. Vláda do oblasti vyslala armádu.

Viac o téme: ProkuratúraPolícia MexikoMasové hrobyGerardo Octavio Solis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu