Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Muž, ktorý sa v Česku infikoval medzi prvými, čelil šikane: VIDEO Teraz zachraňuje životy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FB/Fakultní nemocnice Ostrava)

OSTRAVA – Najprv ho šikanovali, teraz zachraňuje životy. Reč je o mužovi, ktorý prekonal covid-19 a ktorý sa rozhodol darovať krvnú plazmu. Tá je totiž pre modernú medicínu nenahraditeľnou látkou.

Vo Fakultnej nemocnici v Ostrave (FNO) pred dvoma týždňami aplikovali prvému pacientovi s covid-19 krvnú plazmu. Informovala o tom televízia Nova.

Čítajte aj: Skvelá správa! Vyliečený taxikár Robert (53) ide domov: FOTO Koronavírus ho priviedol až na pokraj smrti

Krvná plazma sa odoberá od darcov, ktorí už nový koronavírus prekonali a majú v tele účinné protilátky. „Pacienti, ktorí si ochorením prešli, sú negatívni na prítomnosť vírusu, ale vytvorili proti nemu protilátky. Ich plazma je odoberaná práve kvôli prítomnosti protilátok, ktoré môžu účinne bojovať proti vírusu,“ objasnila primárka Krvného centra FNO.

Táto experimentálna liečba sa zatiaľ vykonáva u pacientoch s ťažkým priebehom ochorenia. Ak ešte pacient vylučuje vírus, ako to bolo v prípade pacienta v Ostrave, dodané protilátky by mu mal pomôcť zákerný covid-19 poraziť.

Darca plazmy sa však vyberá na základe niekoľkých kritérií. V prípade ostravského pacienta rozhodovala krvná skupina, pohlavie a tiež skutočnosť, že šlo o jednu z prvých vyliečených osôb. Darca navyše na výzvu reagoval takmer okamžite.

„Pri stretnutí s ním som si viac uvedomil, čím si musel ako jeden z prvých pacientov prechádzať. Vyrovnával sa s niektorými negatívnymi reakciami v okolí. O to viac bol rád, že môže niekomu pomôcť,“ opísal odber zástupca primárky Martin Kořístka.

Ostravské Krvné centrum teraz začína vytvárať zoznam vhodných darcov, pretože lekári chcú v tejto podpornej terapii pokračovať. S použitím krvnej plazmy majú skúsenosti aj v pražských nemocniciach i v nemocnici v Olomouci.

Nová terapia sa praktizuje aj v iných krajinách. Podľa zahraničných štúdií mala experimentálna liečba veľmi sľubné výsledky.

Viac o téme: ČeskoNemocnicaDarcovstvoCOVID-19KoronavírusProtilátkyKrvná plazma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu