Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Emotívna spoveď českého taxikára Roberta: Prosil som, aby ma odpojili, KORONAVÍRUS nie je žiadna chrípka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: reprofoto:facebook/Všeobecná fakultní nemocnice v Praze - VFN)

PRAHA - Taxikár Robert (53) sa nakazil koronavírusom a jeho stav bol mimoriadne vážny. Ako prvý Čech však dostal americký liek remdesivir. A doslova ušiel hrobárovi z lopaty. V súčasnosti sa stále zotavuje. Rozhodol sa ale prehovoriť, napríklad o tom, aké chvíle boli pre neho najťažšie.

Robert je stále v nemocnici, v opatere lekárov je už od 10. marca. Ak však jeho ďalšie testy budú negatívne, pustia ho do domácej liečby. Isté je, že jeho život nikdy nebude ako predtým. Pre český portál Novinky prehovoril o tom, ako sa cíti, kedy mu bolo najhoršie, aj čo plánuje do budúcna. Dostal totiž druhú šancu...

Na dne

Slová Roberta svedčia o tom, že jeho pohľad na život sa zmenil. "Človek si uvedomí množstvo vecí, a hlavne takých obyčajných vecí, že nemá cenu sa naháňať za nejakým materializmom, že sú hrozne dôležité veci, ako rodina, láska k blížnemu, radosť zo života, ale aj úplné maličkosti, ako prechádzky po lese, proste život," povedal.

Emotívna spoveď českého taxikára
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: reprofoto:facebook/Všeobecná fakultní nemocnice v Praze - VFN)

Na otázku, kedy mu bolo najhoršie, odpovedal jasne. Najťažšie chvíle prežíval v čase, keď sa prebudil po 14-tich dňoch v bezvedomí. Uvedomil si, že je napojený na ventilátor, že sa vylučuje do "nejakého vrecka". "Nemôžete spať, pretože aj to vás bolí, nemôžete sa pohnúť a je to hrozne nepríjemné. Vedľa vás umiera človek, prídu tam za ním deti a plačú a prosia, aby bojoval. To ma psychicky úplne zničilo," popísal momenty z nemocnice.

V istým chvíľach sa dusil, nemohol dýchať, nepomáhalo nič. "Bol som v takej agónii a šoku, že v jednej chvíli som prosil, aby ma odpojili, aby to ukončili, pretože to nezvládnem, že na to nemám," zdôveril sa. A čo moment, kedy začal konečne veriť, že to bude dobré? Robert popísal, že to bolo po tom, ako mu z krku vybrali hadičku. Chvíľu podľa neho hovoril ako káčer, ale aj za to bol nesmierne vďačný. 

KORONAVÍRUS Internet je plný hoaxov o zdraví a medicíne: Informácie treba overovať, tvrdia odborníci

Výsmech od doktorky

Robertovi spočiatku diagnostikovali zápal priedušiek s nábehom na zápal pľúc. Keď sa lekárky opýtal, či nemôže ísť o koronavírus, zabávala sa na tom. Povedala mu, že aj keby ho mal, je to ako normálna chrípka. Podľa taxikára to tak vôbec nebolo. Koronavírus sa u neho prejavil tou najhoršou formou. "Toto vás zlomí. Tento vírus vás zničí. Takže to žiadna chrípka nie je, tento vírus. Je to niečo hrozné," uzavrel.

A čo bude ďalej?

Oproti tomu, čo bolo, sa Robert cíti dobre. A čo urobí ako prvé po návrate domov? Ak budú jeho výsledky negatívne, vyobjíma manželku a dcéru. "Ale ak budú pozitívne, tak budem musieť byť doma v karanténe, tak to potom žiadne objímanie nebude," povedal s tým, že sa veľmi teší na domáce jedlo od manželky.

K práci taxikára sa však už nevráti. Uvedomil si riziká, ktoré toto povolanie prináša. "Budem robiť niečo iné, niečo si nájdem. Aj keby som toľko nezarábal, to už je jedno. Peniaze nie sú všetko," priznal.

Čech je v starostlivosti lekárov od 10. marca. Spočiatku sa liečil v Thomayerovej nemocnici v Prahe na bežnom pľúcnom oddelení s podozrením na zápal pľúc. Ochorenie COVID-19 sa u neho odhalilo neskôr. Keď mu zlyhali orgány, previezli ho do VFN v Prahe. V Thomayerovej nemocnici sa od neho infikovali štyri zdravotné sestry.

Viac o téme: TaxikárBoj o životČRKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu