Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Jarku týral alkoholik, s troma deťmi ostala sama: Kvôli pandémii prišla o pomoc, veľký apel odborníkov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA – Aj osamelé matky s deťmi sú jednou z ohrozených skupín v čase koronavírusovej krízy. Jarku opustil počas núdzového stavu manžel, ktorý mal dlhodobé problémy s alkoholom. Svoju ženu, ktorá mu na svet priviedla tri deti, aj fyzicky napádal. Jarka sa náhle ocitla bez peňazí a kvôli riziku nákazy aj bez podpory odborníkov. Tí jej pomáhali v starostlivosti o dieťa s oneskoreným vývojom.

Čítajte aj: Lekár (61) opísal skúsenosť z hranice medzi životom a smrťou: KORONAVÍRUS ho takmer zabil

O prípade z Královohradeckého kraja informoval Blesk.cz. Dve z Jarkiných detí sú v predškolskom veku a nedávno sa jej narodilo tretie dieťa. Jarka si po odchode problematického muža oddýchla, pretože sa skončili každodenné hádky a násilie, no zo dňa na deň sa musela o všetko postarať sama.

Prišla o pomoc

Jedno z jej detí trpí oneskoreným vývojom a potrebuje lekárske vyšetrenia, ktoré sa však z dôvodu núdzového stavu v krajine odložili. Trojnásobná mama sa pred vypuknutím pandémie spoliehala na pomoc služby ranej starostlivosti, v rámci ktorej sa pomáha ohrozeným rodinám s deťmi a deťom so zdravotnými ťažkosťami.

„Poskytuje sa odborná pomoc, pretože vo vývoji dieťaťa hrajú zásadný význam prvé tri roky života,“ vysvetlila sociálna pracovníčka Jana Ženíšková, vedúca programu Podpory pre rodinu a dieťa organizácie Alamthea. Služby ranej starostlivosti posilňujú rodinné väzby, pomáhajú rodičom s výchovou a so zvládnutím zložitých životných situácií.

Jarku týral alkoholik, s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Činnosti takýchto služieb ale boli kvôli pandémii ukončené vládnym nariadením. Odborníci apelovali na vládu, aby niektoré opatrenia v oblasti sociálnej starostlivosti uvoľnila, rovnako zdôrazňovali, že hrozí nárast ďalších komplikácií, vrátane domáceho násilia.

Čítajte aj: Kriminalista Snopko o zločinoch počas koronakrízy: Bude to ako vo westerne, hyeny budú využívať maskovanie

„Na prelome marca a apríla sme upozornili listom ministerku práce a sociálnych vecí Janu Maláčovou a premiéra Andreja Babiša, že oblasť starostlivosti o ohrozené rodiny s deťmi bola daná na vedľajšiu koľaj,“ povedala Věduna Bubleová, predsedníčka asociácie Dieťa a Rodina a šéfka Strediska náhradnej rodinnej starostlivosti. „Nielenže sme nedostali odpoveď, ale ministerstvo celý apríl nič nerobilo,“ dodala.

Jarka ostala bez partnera, ubudli jej financie a trápi sa, že nedokáže dostatočne zabezpečiť starostlivosť o všetky ratolesti. Ako matka potrebuje psychickú podporu, aby sa s novou situáciou dokázala vyrovnať.

Chýbajú peniaze na bývanie i stravu

„Bez pomoci si nedokáže zaistiť prostriedky na bývanie a potraviny pre seba a tri deti. Bez podpory špecializovaného sociálneho pracovníka si nevie poradiť, ako sa postarať o dieťa, ktoré má oneskorený vývoj a je potrebné sa mu denne venovať,“ upozornila Ženíšková.  

Ministerstvo práce a sociálnych vecí uplynulý týždeň oznámilo plán uvoľňovania sociálnych služieb, ale s jeho náplňou nie sú sociálni pracovníci spokojní. Plán podľa nich úplne ignoruje odporučenie odborníkov a nezodpovedá tempu uvoľňovania ostatných opatrení.

Napríklad dôležité sociálno-aktivizačné služby sú dostupné zatiaľ iba cez telefón alebo online. V terénnej forme sú dostupné až od 11. mája.

Domáce násilie nikto nesleduje

„Uvoľňovanie služieb v sociálnej sfére vôbec nezodpovedá ostatným krokom vlády. Zatiaľ čo 17. mája budú zrušené podaktoré opatrenia, budú fungovať reštaurácie a ubytovacie služby, tak napríklad denné stacionáre sa môžu rodinám s deťmi otvárať až 8. júna,“ zdôraznila Anna Krbcová, tajomníčla Asociácie Dieťa a Rodina. „Kvôli núdzovému stavu nikto niekoľko týždňov nepracoval s ohrozenými rodinami s deťmi, pričom práve osobný kontakt je dôležitou prevenciou domáceho násilia,“ doložila.

Viac o téme: ČeskoRodinaDomáce násilieCOVID-19KoronavírusPandémia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu