Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pompeo: USA sa aj naďalej budú usilovať o denuklearizáciu KĽDR

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP/Jeff Chiu)

WASHINGTON - Spojené štáty budú aj ďalej naliehať na denuklearizáciu KĽDR bez ohľadu na to, kto bude stáť na jej čele. Podľa agentúry Jonhap to v stredu uviedol americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Pompeo tiež povedal, že nemá čo dodať k špekuláciám, že severokórejský vodca Kim Čong-un je ťažko chorý."Naše poslanie zostáva rovnaké bez ohľadu na to, čo sa stane v Severnej Kórei v súvislosti s jej vedením," povedal na tlačovej konferencii vo Washingtone americký minister zahraničných vecí.

"Naše poslanie zostáva rovnaké, a to je naplnenie dohody, ktorú v Singapure dosiahli prezident Trump a predseda Kim. A to je úplná a overená denuklearizácia (KĽDR)," dodal Pompeo. Na summite v Singapure, ktorý sa konal v júni 2018, sa americký prezident Donald Trump a Kim Čong-un dohodli, že sa budú spoločne usilovať o úplnú denuklearizáciu KĽDR výmenou za zmiernenie sankcií, ktoré USA na túto krajinu uvalili. Napriek dvom následným stretnutiam Trumpa s Kimom sa však pokrok v rokovaniach o likvidácii severokórejského jadrového arzenálu dosiahnuť nepodarilo.

Viac o téme: KĽDRMike PompeoDenuklearizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu