Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lekár (61) opísal skúsenosť z hranice medzi životom a smrťou: KORONAVÍRUS ho takmer zabil

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP)

PLZEŇ – U českého lekára mala koronavírusová infekcia ťažký priebeh. Anesteziológ (61) bojoval o život, bol napojený na umelú pľúcnu ventiláciu vo Fakultnej nemocnici (FN) Plzeň. Z jeho slov behá mráz po chrbte.

Lekárovo svedectvo citoval portál Blesk.cz. „Ochorenie sa začalo prejavovať veľmi rýchlo večer v nedeľu 15. marca zvýšením teploty a hlavne obťažujúcim a dráždivým kašľom. Iné chrípkové príznaky, ako je bolesť svalov, kĺbov či únavu, som nepozoroval,“ spomenul doktor. Ochorenie sa prejavilo aj u jeho manželky.

Anesteziológ šiel v pondelok na výtery, lebo začiatkom marca bol so ženou v lyžiarskej oblasti Trentino, ktorá sa nachádza v severnej časti Talianska. Z tohto pobytu sa vrátili predčasne. „Na hraničnom priechode nám bola „nariadená“ štrnásťdňová karanténa. Tú sme s manželkou zodpovedne dodržiavali a niekoho sme neohrozili,“ podotkol lekár.  

Lekár (61) opísal skúsenosť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Zdravotný stav sa zhoršoval

Muž sa ešte v čase, keď absolvoval na výtery, cítil celkom dobre. Po niekoľkých dňoch sa však situácia zmenila. Hygiena mu poslala sanitku, ktorá ho previezla na infekčnú kliniku.

Čítajte aj: Vojak Jaroslav (41) porazil KORONAVÍRUS, úplne zdravý sa ešte necíti, mal dramatický priebeh ochorenia

„Bol som umiestnený na novovytvorenú izoláciu pre COVID pozitívnych pacientov. Kvôli ďalšiemu zhoršeniu stavu som bol preložený na COVID-19 JIS-ku pľúcnej kliniky. Bezprostredne potom som bol uvedený do umelého spánku a napojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Bol som utlmený podávaním sedatív/anestetík, dýchacie cesty som mal zaistené tracheálnou intubáciou a moju dýchaciu aktivitu prevzal pľúcny ventilátor,“ opísal svoj boj s koronavírusom.

Totálny stav dezorientácie

Pacientovi sa vybavujú spomienky až z uzdravujúcej fáze, keď mal miernejšie dávky utlmujúcich liekov. „Bol som síce v stave úplnej dezorientácie, neuvedomoval som si svoje okolie, zreteľne som ale počul hlasy ošetrujúceho personálu. Bol to veľmi zvláštny stav farmakologického ovplyvnenia vedomia, ktoré sa len ťažko opisuje.“ Lekára v ťažkých chvíľach držali v nádeji spomienky na rodinu.

Doktor sa o tom, že mu vyšiel negatívny výsledok na ochorenie COVID-19, dozvedel 17. apríla. Vtedy smel ukončiť aj domácu izoláciu. „Som ešte nevýkonný, často potrebujem odpočívať. Občas sa dostaví ľahký závrat či trasenie rúk, ešte mám problém s motorikou,“ dodal anesteziológ a pochválil profesionálny prístup jeho kolegov, ktorí sa o neho starali.

„Skúsenosť, keď sa človek dostane na hranicu medzi životom a smrťou, vedie k prehodnoteniu životných priorít,“ uzavrel vyliečený lekár, ktorý chce ešte mesiac ostať doma.

Viac o téme: ČeskoNákazaNemocnicaPacientLiečbaPríznakyCOVID-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu