Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nové detaily o najhoršej masovej streľbe v dejinách Kanady: Všetkému prechádzala hádka

Streľba v Kanada Zobraziť galériu (3)
Streľba v Kanada (Zdroj: TASR/Andrew Vaughan/The Canadian Press via AP)

TORONTO - Víkendovej najhoršej masovej streľbe v histórii Kanady predchádzala domáca hádka útočníka a jeho partnerky. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Páchateľ prezlečený za policajta, identifikovaný ako 51-ročný Gabriel Wortman, zastrelil v nedeľu v kanadskej provincii Nové Škótsko 22 ľudí. Predtým sa pohádal so svojou priateľkou, ktorú aj fyzicky napadol. "Dokázala pred ním utiecť. To mohlo byť katalyzátorom nasledujúcich udalostí," povedal Darren Campbell z Kráľovskej kanadskej jazdnej polície (RCMP).

Motív činu nie je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Tim Krochak/The Canadian Press via AP)

Podľa polície sa žena pred páchateľom skrývala cez noc v lese. Následne zavolala na políciu, ktorej poskytla podrobné informácie o podozrivom vrátane toho, že šoféroval falošné policajné auto a oblečenú mal policajnú uniformu. O viac ako hodinu neskôr začala polícia prijímať núdzové hovory z oblasti vzdialenej viac ako 50 kilometrov od miesta, kde dvojica bývala.

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že strelec si svoje prvé obete vybral zámerne, ale potom už zabíjal náhodne. Páchateľa polícia zastrelila v nedeľu napoludnie. Wortman počas svojho vyčíňania tiež podpálil niekoľko domov, ako aj vozidiel.

Séria strelných útokov trvala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Andrew Vaughan/The Canadian Press via AP)

Masové streľby sú v Kanade, kde je legislatíva týkajúca sa nosenia zbraní prísnejšia než v susedných Spojených štátoch, pomerne zriedkavé. Tamojšia vláda prehodnotila príslušné zákony po tom, ako Marc Lepine v roku 1989 zastrelil na Montrealskej univerzite École Polytechnique 14 žien a potom obrátil zbraň prti sebe. Pred streľbou z uplynulého víkendu to bol najhorší takýto útok v Kanade.

Viac o téme: StreľbaZabíjanieHádkaDetailyKanadaToronto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu