Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prestrelka na Sinaji: Bezpečnostné zložky usmrtili 18 militantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/ Khalil Hamra)

KÁHIRA - Osemnásť militantov zabili egyptské bezpečnostné jednotky pri prestrelke počas zásahu v provincii Severný Sinaj, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na nedeľné oznámenie egyptského ministerstva vnútra.

Militanti použili ako svoju skrýšu jeden dom v meste Bir al-Abd a podnikali odtiaľ "nepriateľské operácie", píše ministerstvo v komuniké. Našlo sa u nich dovedna 13 samopalov, tri výbušné zariadenia a dva pásy s trhavinami.

Vo štvrtok zasiahla južne od Bir al-Abdu výbušnina obrnené vozidlo, pričom podľa hovorcu egyptskej armády zahynulo alebo bolo zranených desať vojakov. Bezpečnostné sily v Egypte už dlhodobo bojujú proti militantným islamistom, ktorých aktivita nabrala na sile po zosadení islamistického prezidenta Muhammada Mursího v roku 2013.

Islamisti podnikajú útoky predovšetkým na príslušníkov bezpečnostných zložiek, príslušníkov tamojšej kresťanskej menšiny a zriedkavo i na turistov. Vo februári 2018 spustil egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí proti islamistickým militantom na Sinajskom polostrove rozsiahlu operáciu. Odvtedy bolo podľa oficiálnych údajov usmrtených vyše osem stoviek džihádistov a zahynulo niekoľko desiatok vojakov.

Viac o téme: PrestrelkaMilitantiEgyptSinajBezpečnostné zložky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu