Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Slovenka Sandra je lekárka v USA: Máme rúško na deň, ľudia nám netlieskajú, ale vyjú

Sandra P. Zobraziť galériu (3)
Sandra P. (Zdroj: Instagram/dr.sandrus)

WASHINGTON – Na celom svete je evidovaných 2,5 milióna potvrdených prípadov, pričom tretinu z nich zaznamenali v Severnej Amerike. Slovenka Sandra, ktorá v USA žije a pracuje ako lekárka, opísala, aké tvrdé podmienky tam v súčasnosti vládnu.

Banskobystričanka Sandra vyštudovala medicínu v Prahe a už niekoľko rokov žije a pracuje v Spojených štátoch. V súčasnosti pôsobí v nemocnici University of Colorado Health, tiež sa venuje svojej lekárskej praxi. „Pracujem ako rodinná lekárka, tzv. Family Doctor. Tento odbor u nás či v Česku neexistuje,“ vysvetlila.  

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Desivé svedectvo amerického záchranára: Kolegovia sa mu rúcajú pred očami, to však nie je najhoršie!

Sandra v rozhovore pre Tvnoviny.sk poodhalia, čo robí za veľkou mlákou, ako vníma systém zdravotníctva a ako aj ona pomáha pri pandémii koronavírusu.

Domnieva sa, že pod vysoký počet infikovaných v USA sa podpísala neskorá reakcia vlády, ktorá vírusu neprikladala adekvátnu dôležitosť.

Sandra P.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagram/dr.sandrus)

Sandra tvrdí, ľudia s príznakmi COVID-19 nemajú povolený vstup do ambulancie. „Väčšinou ich "vyšetrujeme" cez tzv. virtuálnu návštevu, ako keby ste hovorili s niekým cez Skype. Ľudia s príznakmi COVID-19 však nesmú prísť na ambulancie.“

Pokiaľ ide o testovanie, v Amerike donedávna platili striktné kritériá. „Doteraz testovali len zdravotníkov a ťažko chorých. No pred pár dňami zaviedli nové kritéria. Podľa nich môžeme testovať všetkých pacientov s príznakmi. A na toto sme všetci veľmi čakali,“ priznala Slovenka.

Lekári a zdravotníci podľa jej slov nemajú dostatok ochranných pomôcok. „Šetrí sa a recykluje sa. Máme pridelené jedno rúško na deň, ktoré na konci služby posielame na dezinfekciu. Zatiaľ sa ešte tieto recyklované rúška nepoužívajú, ale keď ich nebude dosť, začnú sa,“ povedala.

Sandra však v Spojených štátoch cíti spolupatričnosť – ľudia si šijú rúška, pomáhajú si s nákupmi a podobne. „U nás sa minulý týždeň začalo každý večer o 20:00 h zavýjať na mesiac ako podpora pre zdravotníkov a všetkých, ktorí sa nestarajú len o pacientov. Zavíjanie ako poďakovanie je napríklad aj pre predavačov. Je to celkom úsmevné, keď nám celá štvrť zavýja,“ spomenula.

Doktorka si myslí, že časom sa populácia vírusom možno premorí. „Je na jednotlivých vládach, aby sa to stalo postupne. Práve teraz je dôležité, aby sme mali správnu životosprávu a posilňovali imunitný systém. Ten nám pomôže prekonať ochorenie bez následkov,“ skonštatovala.

Viac o téme: USASlovenkaZdravotníctvoLekárkaCOVID-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu