Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Čínska lekárka ako prvá videla röntgen pľúc napadnutých nákazou, teraz záhadne zmizla

Lekárka Ai Fenová Zobraziť galériu (3)
Lekárka Ai Fenová (Zdroj: Twitter/Yiqin Fu)

WU-CHAN - Doktor Li Wen-liang (†34) varoval pred smrteľným nebezpečenstvom koronavírusu ešte pred vypuknutím epidémie. Čínske úrady mu však pohrozili stíhaním za šírenie poplašnej správy. Jeho kolegyňa z wu-chanskej nemocnice Ai Fenová, ktorá taktiež varovala pred nebezpečenstvom vírusu, teraz záhadne zmizla.

Ai Fenovej sa vlani 18. decembra dostali do rúk röntgenové snímky pľúc jedného z prvých pacientov nakazeného koronavírusom, ktorý je dnes známy ako ochorenie COVID-19. Mužovou prácou malo byť rozvážanie pochúťok z rybieho trhu vo Wu-chane.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS sa šíri po svete: Ako sa dostal z Číny? Ohniská pribúdali raketovou rýchlosťou

Keď lekárka uvidela tmavé škvrny na jeho pľúcach, okamžite si spomenula na snímky koronavírusu, ktorý zabíjal počas epidémie SARS.  

Fenová viedla oddelenie intenzívnej starostlivosti, ktoré sa v priebehu týždňa naplnilo pacientmi s akútnym zápalom pľúc. Rovnaká situácia následne nastala vo všetkých nemocniciach v regióne.

Lekárka Ai Fenová
Zobraziť galériu (3)
Lekárka Ai Fenová  (Zdroj: Twitter/Yiqin Fu)

Dnes je Fenová nezvestná, uviedol britský denník Daily Mail. Lekárka chcela upozorniť verejnosť na blížiace sa nebezpečenstvo, a preto na sociálnej sieti zverejnila fotografiu s kartou pacienta, ktorá dokumentovala diagnózu "SARS koronavírus". Za túto aktivitu dostala od vedenia nemocnice vážne pokarhanie.

Fenová sa však nedala umlčať a v rozhovore pre tamojší magazín ostro kritizovala postup vedenia nemocnice, ktorá podľa nej ignorovala varovania znepokojených lekárov.  

Doktorikino zmiznutie sa pripisuje čínskej vláde, ktorá čelí viacerým obvineniam, že skutočné údaje o počte nakazených a obetiach utajuje, falšuje.

Fenová navyše nie je jediná spomedzi lekárov, ktorá zmizla. Doktor Li Wen-liang (†34) zomrel na koronavírus, pred ktorým tiež vlani varoval. Predtým, než nákaze podľahol, ho zatkla polícia.  
Zem sa zľahla aj pod blogerom Chenom Qiushim, ktorý natáčal videá o koronavíruse vo Wu-chane, odkiaľ sa vírus rozšíril do celého sveta. Náhle zmizol aj bloger Mr Fang, ktorý tiež zverejňoval videá o nákaze. 

Viac o téme: ČínaLekárkaZmiznutieCOVID-19KoronavírusAi Fen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu