Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Talian 30 rokov obýva opustený ostrov: FOTO Má návod na život v izolácii, ktorý vám otvorí oči!

Talian žije sám na ostrove Zobraziť galériu (5)
Talian žije sám na ostrove (Zdroj: Instagram/maurodabudelli)

BUDELLI – O živote v izolácii vie viac než ktokoľvek iný. Talian Mauro Morandi už tridsať rokov obýva opustený ostrov medzi Sardíniou a Korzikou a so svetom komunikuje cez sociálne siete. Čo poradil ľuďom, ktorí sú v domácej izolácii?

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Šesť detí sa s mamou lúčili cez vysielačku: FOTO Dojemný odkaz syna, keď mala smrť na jazyku

Mauro Morandi (81) žije na ostrove Budelli od roku 1989. V minulosti sa živil ako telocvikár a o živote na opustenom ostrove len sníval. Jeho sen sa stal skutočnosťou, keď sa vydal na plavbu do Polynézie. Kvôli problémom s motorom musel zakotviť na Budelli. Okamžite sa však zamiloval do miestnej prírody, krištáľovo čistej vody a koralových pieskov, a preto sa rozhodol zostať.

Talian žije sám na
Zobraziť galériu (5)

Odvtedy je oficiálnym strážcom ostrova a s ľuďmi prichádza do styku len výnimočne. V lete zvykne po ostrove sprevádzať turistov a sem-tam mu známi prinesú zásoby jedla. V severnej časti Talianska, ktorá patrí medzi najpostihnutejšie oblasti koronavírusom, má však dcéry, ktoré navštevuje raz ročne. Teraz sa o ne obáva.  

Stanica CNN totiž zisťovala, ako Morandi vníma aktuálne dianie v Taliansku a do akej miery mu pandémia koronavírusu ovplyvnila život.

Bojíme sa kníh?

Pustovník dal ľuďom niekoľko rád, ako zvládnuť domácu izoláciu. „Každú zimu som zavretý vo svojom dome, niekoľko mesiacov sa prechádzam po ostrove len občasne. Namiesto chodenia po vonku vysedávam na verande. Prečo by, sakra, ľudia nemohli ostať dva týždne doma?“ pýta sa Morandi, ktorý považuje týždne v izolácii za šancu na zamyslenie a sebaanalýzu.

Čas si kráti aj čítaním kníh. „Veľa čítam a premýšľam. Podľa mňa sa ľudia boja čítať, lebo by začali vidieť veci v inom svetle. A to môže byť nebezpečné. Ak sa totiž na veci začnete dívať inak, môžete si uvedomiť, aký máte mizerný život, akým zlým človekom ste, alebo aké zlé veci ste urobili,“ uviedol muž.

Talian žije sám na
Zobraziť galériu (5)

Ľudia nedokážu vydržať sami so sebou, po pandémii sa nezmenia

Morandi našiel absolútnu spokojnosť v samotárskom živote. „Pochopil som, že zo všetkých ciest tie najkrajšie, najnebezpečnejšie a najpríťažlivejšie vedú práve do nášho vnútra. A je úplne jedno, či sedíte v obývačke alebo na verande na Budelli. Práve preto je pre mnohých také náročné ostať doma a nič nerobiť,“ dodal.

Ľudia podľa neho nechcú byť osamote, lebo nevedia vydržať sami so sebou. Súčasná situácia ich k tomu ale prinútila. Morandi si však nemyslí, že spoločnosť sa po pandémii zmení. „Neverím, že ľudia majú zázračnú silu zmeniť sa. Niektorí sa možno zmenia, ale väčšina je príliš navyknutá na komfort a frenetický spôsob života.“

Talian žije sám na
Zobraziť galériu (5)

Má absolútne bezpečie

Pustovníkov život sa v dôsledku pandémie výrazne nezmenil, len pre opatrenia vlády čaká o čosi dlhšie na zásoby jedla. O seba ale strach nemá. „Vedie sa mi dobre, nebojím sa. Cítim sa tu úplne bezpečne, nie je tu žiadne riziko. Nikto sem nepriplával, dokonca ani v diaľke nevidím nijaké lode,“ skonštatoval.

Morandimu pred piatimi rokmi na ostrove zriadili internetové pripojenie. Okrem toho komunikuje aj cez telefón. Má záľubu vo fotografovaní a svoje zábery uverejňuje na sociálnych sieťach. Na Instagrame má 43-tisíc sledovateľov.

Viac o téme: IzoláciaMauro MorandiBudelliRadyKaranténaCOVID-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu