Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Ostávajú skutočné čísla z Číny tajomstvom? Objavila sa správa, ktorá prehĺbila podozrenia

Koronavírus neprestajne úraduje. Zobraziť galériu (3)
Koronavírus neprestajne úraduje. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

WASHINGTON – Utajovaný report, ku ktorému sa dostali americkí úradníci, vyvolal napätie. Má totiž potvrdzovať, že Čína od začiatku epidémie úmyselne tajila skutočný počet nakazených a mŕtvych. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Ostávajú skutočné čísla tajomstvom?

Podľa oficiálnych správ sa v Číne infikovalo vyše 82.000 ľudí, pričom 3293 v dôsledku koronavírusu podľahlo. Tieto čísla sú podľa utajovanej správy Bieleho domu falošné.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Prichádza do Ázie druhá vlna? Japonsko sedí na tikajúcej "časovanej bombe"

Nový druh koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, sa v čínskej provincii Chu-pej začal šíriť v závere vlaňajšieho roka. V Spojených štátoch, ktoré majú najvyšší počet potvrdených prípadov nákazy, však v súčasnosti evidujú vyše 215.000 infikovaných.

Čína hlási takmer 80-tisíc
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon, File)

Vznikajú teda špekulácie, či Čína údaje nesfalšovala. Podozrenie prehlbujú aj veľké rady na vyzdvihnutie urien s ostatkami obetí, ktoré sa v provincii začali vydávať koncom marca.
Od tohto týždňa už Čína do celkového počtu prípadov zarátava aj tých, ktorí mali pozitívny test na COVID-19, ale boli asymptomatickí, teda neprejavovali žiadne príznaky ochorenia.

Pochybnosti o dôveryhodnosti čínskych úradov vystupňovali aj údaje, ktoré vyplynuli z prepočtov a započítania prirodzených úmrtí na základe z minulých rokov. Ukázalo sa, že navyše je zhruba 26.000 mŕtvych, čo je asi osemkrát viac, než deklarujú štatistiky.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Senátor z Nebrasky Ben Sasse vo svojom prehlásení obvinil Čínu z klamstva. „Tvrdenie, že Spojené štáty majú väčší počet obetí v súvislosti s nákazou ako Čína, je nepravdivé. Bez ohľadu na akékoľvek utajované informácie, Čína klamala. Klame a bude klamať. Robia to preto, aby ochránili komunistický režim,“ povedal Sasse.

Americký prezident Donald Trump bol vo svojom prejave miernejší. Nepovedal, že Čína klamala, na druhej strane ale zdôraznil, že zverejnené čísla musia byť objektívne.

Čína obvinenia popiera

Reakcia Číny na seba nenechala dlho čakať. Peking vo štvrtok označil konanie Washingtonu za zhadzovanie viny na ostatných. „Niektorí americkí úradníci by teraz radi zhadzovali vinu na ostatných. Nechceme sa hádať, ale takéto prehlásenie a obvinenia z ich strany nás núti sa nad tým zamyslieť a znova vyjasniť pravdu,“ skonštatovala hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Chua Čchun-jing.

 

Viac o téme: USAČínaNákazaObeteŠtatistikyCOVID-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu