Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ďalšia krajina tají rozsah pandémie: FOTO, ktoré nemal nik vidieť! Pochovávanie v tichosti a za tmy

Nikaragujský prezident Daniel Ortega proti koronavírusu nezaviedol takmer žiadne opatrenia, obete tajne pochovávajú Zobraziť galériu (7)
Nikaragujský prezident Daniel Ortega proti koronavírusu nezaviedol takmer žiadne opatrenia, obete tajne pochovávajú (Zdroj: Profimedia, SITA/AP Photo/Alfredo Zuniga, File, )

MANAGUA - Nikaragua pochováva v tichosti a za tmy, aby zakryla skutočný počet úmrtí ľudí s ochorením Covid-19, ktorý spôsobuje nový koronavírus. Napísala to dnes agentúra AFP s odvolaním na rodiny niektorých obetí a opozíciu.

Autoritársky režim nikaragujského prezidenta Daniela Ortegu pri terajšej pandémii nezaviedol v šesťmiliónovej krajine takmer žiadne preventívne opatrenia a uvádza veľmi nízke počty prípadov nákazy koronavírusom (na 1500) i úmrtia s Covidom-19 (55).

Agentúra AFP zverejnila fotografie, na ktorých vidieť mužov v ochranných oblekoch a respirátoroch za tmy a dažďa, ako pochovávajú nebožtíkov na cintoríne Jardines del Recuerdo v centre nikaragujskej metropoly. Traja muži spúšťajú rakvu do hrobu, zatiaľ čo ďalší aplikuje dezinfekciu, aby sa vyhli nákaze, uviedla AFP. Pri hrobe stojí pod dáždnikom v bezpečnej vzdialenosti niekoľko pozostalých.

Ďalšia krajina tají rozsah
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Profimeda)

V posledných týždňoch sa podľa AFP v Nikarague konali desiatky takýchto rýchlych nočných pohrebov. Na úmrtných listoch týchto zomrelých je ako príčina smrti uvedený "atypický zápal pľúc" či iná choroba, nie však ochorenie Covid-19. Informuje o tom aj miestny server Infobae.

Ďalšia krajina tají rozsah
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Profimeda)

Podľa mimovládnych organizácií Ortegov režim zámerne zakrýva skutočný rozsah epidémie v krajine. Organizácia Občianske observatórium, ktorá vychádza z informácií iných občianskych organizácií či správ lekárskych združení, uvádza, že do konca mája bolo 5-tisíc nakazených a vyše tisíc úmrtí.

Ďalšia krajina tají rozsah
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Profimeda)

Zámerné zakrývanie skutočného počtu mŕtvych

Tiež Medzinárodná federácia pre ľudské práva (FIDH) minulý štvrtok obvinila nikaragujskú vládu zo zámerného zakrývania skutočného počtu mŕtvych s koronavírusom. Nikaragujské opozičné skupiny združené v hnutí Národnej koalície podali tento týždeň na OSN sťažnosť na Ortegovu vládu, ktorá podľa nich vystavuje obyvateľstvo "masovému riziku úmrtia", a požiadali o vyslanie osobitného zástupcu OSN do krajiny.

Ďalšia krajina tají rozsah
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Profimeda)

Pred nárastom prípadov nákazy v Nikarague varovala minulý mesiac Panamerická zdravotnícka organizácia (OPS). Nikaragujská vláda totiž na rozdiel od ostatných krajín regiónu nezaviedla prakticky žiadne obmedzenia a naopak vyzývala na účasť na hromadných akciách, napríklad na Veľkú noc, kedy vládny turistický inštitút pripravil 800 kultúrnych podujatí.

Ďalšia krajina tají rozsah
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Profimeda)

Krajina aj napriek koronavírusu fungovala bez opatrení

Nikaragua je tiež jedinou krajinou regiónu, ktorá za terajšej pandémie nezavrela hranice ani školy. Deti v modrobielych uniformách stále sadali vedľa seba v školských laviciach, vláda len nabádala k častejšiemu umývaniu rúk a odporúčala, aby dieťa nešlo do školy, keď má kašeľ. Vnúčatá Ortega a jeho ženy Rosario Murillovej, ktorá je viceprezidentkou krajiny, ale do školy nechodili, uviedol v marci miestny spravodajca servera Infobae.

Daniel Ortega
Zobraziť galériu (7)
Daniel Ortega  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alfredo Zuniga, File)

Výnimkou bol aj nikaragujský prístup k športovým akciám. Ako v jednej z hŕstky krajín sveta sa v Nikarague neprestala hrať futbalová liga a koncom apríla sa napríklad v Managui konal galavečer v boxe, diváci ale mali rúška a usporiadatelia im dezinfikovali ruky.

Viac o téme: NikaraguaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu