Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Prichádza do Ázie druhá vlna? Japonsko sedí na tikajúcej "časovanej bombe"

Koronavírus, Južná Kórea Zobraziť galériu (5)
Koronavírus, Južná Kórea (Zdroj: SITA/AP)

ÁZIA – Japonsko, Hongkong, Thajsko, Filipíny, Malajziu, ale i ďalšie ázijské štáty sužujú obavy, že Áziou sa začína šíriť druhá vlna koronavírusu. Počet novo infikovaných tam totiž v posledných dňoch prudko narastá.

Podobne znepokojujúco sa vírus naštartoval v južnej Ázii, Pakistane a Indii - tam navyše môže byť skutočný stav ešte horší, ako ukazujú štatistiky skreslené nízkym testovaním, uvádza server iDNES.cz.   

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Srdcervúce odkazy španielskych zdravotníkov: Sami sa stali prenášačmi nákazy

Prichádza do Ázie druhá vlna ochorenia?

Koronavírusová infekcia na sklonku roka 2019 zasiahla v plnej sile viaceré oblasti Číny, potom sa zaniesla do Európy a Spojených štátov.

Panujú ale dôvodné obavy, že Áziou sa začína šíriť druhá vlna nákazy. Aj preto väčšina ázijských krajín prehodnocuje doterajšie dosť benevolentné opatrenia a pritvrdzuje. Nejde však o plošné karantény, ale dochádza k ešte prísnejšiemu obmedzovaniu cestovania a obchodu.

Tamojšie úrady totiž na základe štatistík uvádzajú, že najväčšie riziko pochádza "z dovozu", to znamená, že nákaza prichádza najmä zvonku, s krátkodobými návštevníkmi a s vlastnými obyvateľmi, ktorí sa vracajú z cudziny.

Títo ľudia môžu byť tichými nositeľmi vírusu, sami o tom nemusia vedieť, lebo nevykazujú nijaké zjavné príznaky ochorenia COVID-19. To isté však môže platiť aj u domácich obyvateľov, napohľad zdravých.

KORONAVÍRUS Prichádza do Ázie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podozrenia čínskych lekárov

Aj pevninskej Číne, ktorá vyhlásila "veľké víťazstvo nad vírusom" a ktorá začiatkom apríla chystá úplné zrušenie blokád, hrozí druhá vlna choroby. Tá sa môže znova rozšíriť po tom, ako sa život vráti do bežných koľají.

Z radov lekárov sa dokonca objavujú informácie, že vo Wu-chane, miesto zrodu koronavírusovej pandémie, sú prepúšťaní nedoliečení pacienti, aby sa  vylepšili štatistiky. Tamojší lekári hovoria aj o tom, že úrady umelo krátia aj počty novo infikovaných.

Aj skutočnosť, že tamojšie úrady koncom uplynulého týždňa nariadili bez udania dôvodu opätovné uzavretie všetkých kín v krajine naznačuje, že všetko nie je také ružové, ako hlása propaganda.
Čína v snahe zabrániť importu infekcie zakázala od soboty vstup cudzincom.

KORONAVÍRUS Prichádza do Ázie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Japonsku tiká "časovaná bomba"

Ako modelový príklad nového nástupu koronavírusu môže poslúžiť Japonsko. Tomu sa nákaza dlho viac-menej vyhýbala, a nebyť výletnej lode Diamond Princess, na ktorej choroba naplno prepukla práve pri japonských brehoch, krajina by sa o epidémii dozvedala len zo svetového spravodajstva.

Japonsko, ktoré je známe vysokým vekovým priemerom svojich obyvateľov, malo do nedele niečo vyše 1 800 infikovaných, čo vzhľadom k počtu obyvateľov nie je závratný počet, no začína byť zrejmé, že situácia sa zhoršuje.

KORONAVÍRUS Prichádza do Ázie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Krajina sa doteraz vyhla väčšine dramatických scén a opatrení, aké zažívajú napríklad Taliani. Japonci žili bez drastických obmedzení pohybu, ekonomicky ničivých blokád, a vláda ani netrvala na rozsiahlom testovaní. Miestny optimizmus pramenil aj z toho, že vláda si dlho myslela, že tohtoročnú tokijskú letnú olympiádu usporiada v termíne.

Teraz sa však všetko mení. Japoncov vydesilo, že nové prípady začali v poslednom týždni výrazne pribúdať, a tak prichádzajú na rad tvrdšie opatrenia.

Minister zdravotníctva Kacunobu Kató koncom týždňa uviedol, že podľa jeho analýz existuje vysoké riziko divokého šírenia vírusu.

Na mnohých miestach v krajine medzitým rozkvitajú obľúbené sakury, čo Japoncov láka von. „Nevychádzajte, keď nemusíte. Pracujte z domu. Nachádzame sa v kritickej fáze pred možným výbuchom infekcie,“ varovala tokijská guvernérka Juriko Koikeová.

 

Viac o téme: NákazaNávratCOVID-19KoronavírusDruhá vlna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu