Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na Slovensku prísne opatrenia a v Británii? Neuveriteľné: Preplnené koncerty aj maratón

Briti sa zúčastňujú masových podujatí, akoby sa nič nedialo. Zobraziť galériu (7)
Briti sa zúčastňujú masových podujatí, akoby sa nič nedialo. (Zdroj: SITA, TASR, AP, facebook)

LONDÝN - Z Talianska hlásia viac než 1800 obetí koronavírusu. Ďalšie európske krajiny sa doslova desia podobného scenára a zavádzajú preto mimoriadne opatrenia, aby predišli šíreniu nákazy. Výnimkou je Veľká Británia. Tá si z aktuálnej situácie ťažkú hlavu nerobí. Nad zábermi, ktoré tam vznikli za posledné dni, mnohí neveriacky krútia hlavami.

Vo Veľkej Británii potvrdili vyše 1300 pozitívnych prípadov na COVID-19. Zahynulo už 35 ľudí. Oproti Slovensku, ktoré preventívne zatvára školy, niektoré hraničné priechody a žiada občanov, aby zostali doma, ide o hrozivé čísla. Šokujúci je najmä laxný prístup britskej vlády, ktorý si vyslúžil poriadnu kritiku.

KORONAVÍRUS ONLINE: Česko zatvára obce, Španieli v kritickej situácii, v Taliansku za jediný deň 368 obetí

Takmer žiadne opatrenia

Na ostrovoch nepanujú žiadne relevantnejšie opatrenia proti šíreniu nákazy. Johnsonova vláda vysvetľuje občanom, že zatiaľ úplne stačí, ak si budú poriadne umývať ruky mydlom a zostanú radšej týždeň doma, ak začnú mať ťažký kašeľ a vysokú teplotu.

Hlavný vládny poradca pre oblasť vedy a tiež šéf britského zdravotníckeho systému sú tiež proti tomu, aby sa v tejto fáze zakazovali akékoľvek verejné zhromaždenia či akcie. Britská vláda dokonca zatiaľ ani nežiada občanov, aby zachovávali od seba akýkoľvek odstup.

Zastavte ich, kričí zvyšok sveta

A Briti vládne odporúčania poslúchajú. Naďalej chodia veselo do barov, užívajú si koncerty, zúčastňujú sa protestov. Dôkazom sú videá a snímky, ktoré nájdete aj na sociálnych sieťach. 

Prečítajte si aj: Najmladšia obeť koronavírusu vo Veľkej Británii: Nick Matthews bol policajnou legendou

Našinci nosia rúška a spoločnosti známych sa radšej vyhýbajú. V Británii ľudia neváhajú zájsť na demonštráciu.

Na Slovensku prísne opatrenia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

Žena oblečená ako predsedníčka Dolnej snemovne na demonštrácii o rozpočte. Fotené v Londýne 11. marca. 

Na Slovensku prísne opatrenia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

Koronavírus neodradil ľudí ani od koncertu. Skupina Stereophonics si už vyslúžila prezývku Coronaphonics. Ľudia smutne poznamenali, že turné by mali premenovať na Coronatour 2020.

Pod videami, ktoré skupina zverejnila na svojej facebookovej stránke, pribúdajú stovky kritických komentárov. "Som Talianka a doma som uväznená už mesiac. Šokuje ma vaše správanie," napísala Melania. "Prosím, zastavte tie koncerty. Toto nie je vtip. Prosím, pre vašich starých rodičov," okomentoval Pierrick video z nedele.

V anglickom meste Bath sa 15. marca uskutočnil polmaratón. Bežci prišli aj napriek hrozbám z pandémie koronavírusom. Fotografia hovorí za všetko, športovci boli hlava na hlave.

Deň predtým organizátori zverejnili stanovisko na sociálnej sieti, kde vysvetľovali svoje rozhodnutie podujatie nezrušiť. Uviedli, že situáciu podrobne monitorovali. Riziko infekcie je na podujatiach, ktoré sa konajú na čerstvom vzduchu, podľa nich nízke. Nevidia teda žiadne dôvody na to, aby sa masové podujatie neuskutočnilo. "Teraz je príliš neskoro na zrušenie alebo odloženie podujatia," napísali s tým, že všetko je pripravené a bežci už postupne prichádzajú do mesta.

Na Slovensku prísne opatrenia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Ben Birchall/PA via AP)

Kráľovná Alžbeta II. má 93 rokov. Na tradičné oslavy Dňa Commonwealthu, ktoré sa uskutočnili 9. marca, ale dorazila bez rúška. Neskôr sa síce hovorilo aj o tom, že preventívne opustí Buckinghamský palác, no magazín People neskôr túto správu dementoval.

Panovníčka síce odišla na víkend do svojej rezidencie vo Windsore, no tento týždeň by sa mala vrátiť do Londýna. Kráľovská rodina však postupne ruší viaceré plánované cesty, a to "z praktických dôvodov za súčasných okolností."

Na Slovensku prísne opatrenia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Po tom, ako sa objavili prvé prípady úmrtí v Británii, tváre ľudí v centre Londýna zahalili rúška. V meste, kde sa denne premelie obrovský počet turistov aj domácich, však každý na takúto ochranu nemyslí. Nechránia sa ani v prostriedkoch hromadnej dopravy.

Ľudia s rúškami na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: tasr-AP Photo/Matt Dunham)

Mnohí Briti sa ľahostajného prístupu vlády k celej situácii desia. Poučme sa z toho, čo sa deje v Taliansku, pripomínajú. Iní pokračujú v bežnom živote, akoby sa nič nedialo.

Samoizolačná únava

Obavy odborníkov aj verejnosti sa v sobotu pre BBC snažil zmierniť hlavný vedecký poradca Johnsonovej vlády Patrick Vallance, jeho odpovede však pravdepodobne vyvolajú údiv u nejedného odborníka zo štátov kontinentálnej Európy, kde vládne zhoda v potrebe prijímať a presadzovať tvrdé opatrenia.

Podľa Vallanceho britské počítačové modely ukazujú, že krajina je teraz ešte len v úvodnom štádiu šírenia nákazy, epidémia sa začne prudko šíriť o štyri týždne a svoj vrchol dosiahne medzi desiatym a štrnástym týždňom odteraz. Preto by podľa neho nebolo správne, keby vláda vyzývala občanov na separáciu a na zotrvávanie vo svojich domovoch už teraz.

Vallance sa totiž zrejme najviac zo všetkého obáva javu zvaného "samoizolačná únava" a toho, že občania by pri príliš dlhej izolácii mohli prepadávať depresiám. Tvrdí, že sa o tom zhováral aj so šéfom britského zdravotníckeho systému Chrisom Whittym a ten s jeho názormi údajne súhlasí.

Viac o téme: Veľká BritániaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu