Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Iniciatíve KtoPomozeSlovensku.sk sa podarilo vyzbierať viac ako 220-tisíc eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BRATISLAVA - Iniciatíve KtoPomozeSlovensku.sk sa nateraz podarilo vyzbierať viac ako 220-tisíc eur. Mohla tak začať prvé aktivity a zabezpečila rúška, rukavice či dezinfekčné prostriedky pre zdravotnícke zariadenia, ktoré sú v súvislosti s pandémiou potrebné. Informovala o tom Michaela Lukovičová.

„Výzvu na pomoc sme spustili v piatok (13. marca, pozn.) a z reakcie ľudí na sociálnych sieťach vidíme, že všade naokolo je ochota pomôcť a takáto platforma, ktorá je schopná pomoc efektívne organizovať, je veľmi užitočná. Suma stále rastie, je to obrovská mobilizácia snahy pomôcť, dobrej vôle, ľudskosti a spolupráce ľudí na Slovensku,“ uviedol iniciátor platformy Šimon Šicko. Finančnú podporu poskytli firemné zdroje ako aj príspevky jednotlivcov.

Iniciatíva doteraz prijala 125 požiadaviek od zdravotníckych zariadení, nemocníc, záchraniek, aj domovov sociálnych služieb a rôznych organizácií, ktoré pracujú so seniormi, sociálne odkázanými. „Zodpovedne tak mapujeme potreby nielen zdravotníkov, dokážeme ich overiť a hľadať rôzne spôsoby, ako ich naplniť. Veľkou pridanou hodnotou našej platformy je, že v reálnom čase budujeme databázu potrieb, čo môže dodanie pomoci už z akéhokoľvek zdroja veľmi zefektívniť a urýchliť,“ podotkol iniciátor platformy. Ako dodal, najčastejšie požadované komodity sú rúška, respirátory a ochranné pomôcky, toto potrebujú všetci a dohromady ide o 10-tisíce kusov. Takisto by privítali dezinfekciu, čističky vzduchu, ale aj jedlo pre seniorov a zraniteľné skupiny.

Iniciatíva dodala rúška, rukavice a zabezpečila dezinfekčné prostriedky

Iniciatíva má tím dobrovoľníkov, ktorí sa profesionálne zaoberajú nákupom zdravotníckeho materiálu a ochranných pomôcok ako aj manažérov, ktorí hľadajú kreatívne riešenia na zabezpečenie potrebných vecí. „Snažíme sa aj prepájať tých, ktorí potrebujú a ktorí vedia pomôcť, aby sme sa čo najlepšie organizovali. Ak sa nám podarí získať dostatočné množstvo finančných prostriedkov, tak budeme môcť koordinovane nakúpiť materiál tam, kde sa zohnať dá a priviezť ho na Slovensko,“ povedal. Iniciatíva v piatok 13. marca zo zásob členov organizačného tímu dodala rúška a rukavice, zabezpečila dezinfekčné prostriedky pre zdravotnícke zariadenia, spustila koordinovanú iniciatívu výroby ručne šitých rúšok a distribúcie tam, kde ich potrebujú.

Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia. Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu a prijala ďalšie opatrenia, ktoré sú v platnosti od dnes. Ide o ďalšie zatváranie prevádzok, pričom platí, že sa to netýka potravín, drogérií, lekární či vybraných služieb, akými sú napríklad banky či poisťovne. Počet infikovaných ľudí na nový koronavírus stúpol na 63.

Viac o téme: ZbierkaRúškaRukaviceIniciatívaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu