Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Radikálny krok českých hygienikov: Dve mestá a obec v úplnej karanténe, nikto nesmie dnu ani von

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

OLOMOUC - Hygienici dnes skoro ráno uzavreli Uničov, Červenku a Litovel na Olomoucku, aby tam zabránili ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Ľudia nemôžu tieto dve mestá a obec s celkom 24.000 obyvateľmi opustiť, zakázaný je vstup. Zásobovanie potravinami a ďalším potrebným tovarom je zachované a nijako sa nemení, oznámil dnes na webe Uničova starosta Radek Vincour (ODS). Na Litovelsku a Uničovsku bolo v nedeľu večer evidovaných 25 prípadov koronavírusu, v celom Olomouckom kraji ich bolo 32.

"Ľudia s trvalým pobytom v Uničove nemôžu mesto opustiť. Bol vyhlásený zákaz pohybu po samotnom Uničove s výnimkou ciest do práce, na nákup základných potrieb, k lekárovi či veterinárovi. Ďalej ľudia smejú svoje bydlisko opustiť z dôvodu zaistenia starostlivosti alebo sprievodu pre svojich príbuzných a blízkych, prípadne k vybaveniu úradných záležitostí," uviedol Vincour.

Do Uničova, Litovle a Červenku nie je nikomu umožnený prístup s výnimkou vodičov zásobovacích vozidiel, zdravotníkov, policajtov alebo hasičov. "Výnimku majú aj ľudia s trvalým bydliskom mimo Uničov, ktorí v Uničove starajú o svojich blízkych. Každý, kto je oprávnený do mesta vstúpiť, bude na kontrolnom stanovišti vybavený ochrannými prostriedkami," uviedol Vincour.

Zamestnanci pracujúci v uničovských podnikoch a vracajúci sa do svojho bydliska mimo Uničova z nočných smien budú na kontrolných stanovištiach zaregistrovaní a bude im nariadená dvojtýždňovej karanténa v mieste bydliska. "Obchody s potravinami, drogéria, lekárne, predajne krmív pre zvieratá alebo čerpacie stanice zostávajú otvorené," dodal Vincour. Olomoucký kraj mal podľa nedeľných dát ministerstva zdravotníctva druhý najvyšší počet nakazených z krajov po Prahe.

Viac o téme: UzavretieKaranténaČervenkaKoronavírusLitovelUničov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu