Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Odbory žiadajú v dôsledku šírenia vírusu zastavenie výroby vo veľkých fabrikách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Odbory žiadajú v dôsledku šírenia koronavírusu zastavanie výroby vo veľkých slovenských fabrikách. "V tejto zhoršujúcej sa situácii vo svete a na Slovensku očakávame od všetkých kompetentných, že urobia to správne rozhodnutie na ochranu života a zdravia všetkých zamestnancov a rozhodnú o okamžitom prerušení práce v závodoch. Nič nie je dôležitejšie ako zdravie zamestnancov a našich rodín," konštatuje podpredseda Moderných odborov AIOS Peter Mrázik.

Odborový zväz Moderné odbory AIOS, ktorý okrem iného združuje Volkswagen, Jaguar Land Rover, Amazon, Schaeffler, Eissman, Baumax, OBI, Syncreon, či Hanon, vníma podľa zverejnenej tlačovej správy veľmi veľké potencionálne riziko vo výrobných, logistických závodoch a všade tam, kde aktuálne ešte stále prichádza k stretávaniu sa veľkého počtu ľudí v uzavretých priestoroch, navyše s rizikom ich migrácie. Upozorňuje však, že odbory nevedia rozhodnúť o prerušení prác v miestach svojho pôsobenia.

"Aj keď by sme si to ako súčasť preventívnych opatrení veľmi želali, Zákonník práce nám to neumožňuje. Opakovane sme však o to žiadali zamestnávateľov už aj v predchádzajúcich dňoch," poukazuje Mrázik. Ako dodáva, hodnoty v závodoch totiž nevytvárajú roboty, ale zamestnanci, ktorých ochrana musí byť jednoznačne na prvom mieste.

V nedeľu večer informoval najväčší zamestnávateľ v krajine, spoločnosť Volkswagen Slovakia, že sa pripravuje na prerušenie výroby do odvolania. Rozhodnutie sa týka všetkých troch závodov automobilky na Slovensku, v Bratislave, Martine a Stupave. „Dúfali sme, že doposiaľ zavedené zásadné opatrenia všetkých európskych vlád povedú k zmierneniu následkov rozšíreného koronavírusu a že už v priebehu tohto víkendu príde vzhľadom na okolnosti k primeranému upokojeniu situácie. To sa, žiaľ, nestalo. Požiadať koncern o prerušenie výroby považujeme za aktuálnych okolností za najzodpovednejšie riešenie,“ uviedol predseda predstavenstva Volkswagen Slovakia Oliver Grünberg.

V pondelok má byť známe, ako budú jednotlivé závody, v prvom rade európske, postupovať, a to s prihliadnutím na individuálnu situáciu v konkrétnej krajine. Fabrika pritom upozornila, že v pondelok bude v prevádzke, nakoľko je to podľa nej nevyhnutné pre správne odstavenie technológií a ukončenie logistických procesov, a to aj s ohľadom na aktuálne objednávky zákazníkov nachádzajúce sa už vo výrobe. "Zdôrazňujeme, že príprava na zastavenie výroby je slobodným rozhodnutím spoločnosti a mrzí nás, že sa v týchto náročných časoch nájdu osoby a inštitúcie, ktoré túto situáciu využívajú vo svoj osobný, respektíve politický prospech," konštatuje automobilka.

O prerušení výroby vo Volkswagen Slovakia informoval po nedeľnom mimoriadnom rokovaní vlády aj premiér Peter Pellegrini. "Je to prvá veľká fabrika, najväčší zamestnávateľ v krajine," skonštatoval predseda vlády. Zároveň dodal, že v pondelok by mal mať minister hospodárstva Peter Žiga konferenčný hovor s predstaviteľmi slovenského priemyslu o aktuálnej situácii. Potvrdil taktiež, že rezorty financií a hospodárstva pracujú na opatreniach, ktoré by mohli zmierniť ekonomické dopady súčasného stavu. 

K súčasnej situácii sa vyjadrila spoločnosť Amazon, ktorá má v Seredi logistické centrum a celkovo na Slovensku zamestnáva niekoľko tisíc ľudí. PR manažérka firmy pre ČR a Slovensko Martina Kolláriková informovala, že "túto situáciu s dôrazom na bezpečnosť tímov pozorne sledujú a zároveň zabezpečujú plnenie záväzkov voči zákazníkom". "Počas celého vývoja situácie dôsledne sledujeme pokyny miestnych a medzinárodných zdravotníckych orgánov."

Kolláriková uviedla niekoľko príkladov aktivít, ktoré Amazon urobil pre zamestnancov: 

  • Zvýšili sme frekvenciu a intenzitu upratovania a čistenia na všetkých pracoviskách.
  • Požiadali sme zamestnancov, aby zostali doma a vyhľadali lekársku pomoc, ak sa necítia dobre.
  • Požiadali sme zamestnancov, aby si na začiatku a na konci každej zmeny vydezinfikovali a vyčistili svoje pracovné stanice a vozidlá dezinfekčnými/čistiacimi utierkami (všetko bolo poskytnuté spoločnosťou).
  • Požiadali sme zamestnancov, aby odložili cestovanie, ktoré nie je nevyhnutné.
  • Pre väčšinu kandidátov na našich zamestnancov sme osobné pohovory zmenili na videorozhovory.
  • Komunikovali sme zamestnancom, že každý si musí často umývať ruky mydlom a vodou, a to najmenej po dobu 20 sekúnd, najmä po návrate z toalety; pred jedlom; a po smrkaní, kašľaní alebo kýchaní. Ak nie sú mydlo a voda ľahko dostupné, je potrebné použiť dezinfekčný prostriedok na ruky s obsahom najmenej 60% alkoholu.
Viac o téme: OdborySlovenskoKoronavírusZastavenie výroby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu