Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vysoké tresty pre francúzskych podvodníkov: Vydávali sa za ministra zahraničných vecí

Jean-Yves Le Drian, za ktorého sa podvodníci vydávali
Jean-Yves Le Drian, za ktorého sa podvodníci vydávali (Zdroj: SITA/AP Photo/Bebeto Matthews)

PARÍŽ - Na tresty odňatia slobody v trvaní sedem a 11 rokov odsúdili v stredu vo Francúzsku dvoch mužov, ktorých súd označil za iniciátorov podvodu spočívajúceho v tom, že sa vydávali za ministra zahraničných vecí Jeana-Yva Le Driana a vylákali od bohatých ľudí veľké sumy peňazí.

Na 11 rokov väzenia a pokutu dva milióny eur bol odsúdený 54-ročný Gilbert Chikli. Spoluobžalovaný, 35-ročný Anthony Lasarevitsch, pôjde za mreže na sedem rokov a zaplatí pokutu vo výške milión eur. Ako informovala televízia TV5, päť ďalších mužov vo veku 27 - 49 rokov bolo stíhaných za spoluúčasť. Jedného z nich prepustili na slobodu a zvyšní pôjdu do väzenia na 15 mesiacov až päť rokov.

Izraelsko-francúzskemu páru podvodníkov a ich komplicom sa od dobre situovaných ľudí podarilo vylákať viac ako 50 miliónov eur. Medzi ich obeťami boli solventní politici, podnikatelia i vysoko postavení duchovní. K podvodom dochádzalo v rokoch 2015 - 2017. Podvodníci sa telefonicky obracali na solventných ľudí, pričom sa predstavili ako Le Drian, ktorý vtedy zastával funkciu ministra obrany.

Oslovených žiadali o núdzovú finančnú pomoc pre tajné operácie francúzskeho štátu — na boj proti terorizmu alebo na výkupné za prepustenie rukojemníkov v Sýrii — a sľúbili okamžité vrátenie prostriedkov prostredníctvom národnej banky Banque de France. V niektorých prípadoch neváhali zorganizovať ani videokonferencie, keď si niektorý z nich obliekol "ministerský" oblek, dal si na tvár Le Drianovu masku a posadil sa za stôl, ktorý sa údajne nachádzal v suteréne jeho ministerstva.

Vyšetrovatelia uviedli takto kontaktovali viac ako 150 osôb a organizácií, medzi nimi aj marockého kráľa, prezidenta Gabonu, šéfov firiem Total a Vinci, či parížskeho arcibiskupa. Gilbert Chikli je francúzskej polícii a justícii známy ako priekopník v podvodoch na základe falošnej identity.

Jeho životný príbeh poslúžil aj ako inšpirácia pre film Je compte sur vous (Rátam s vami), ktorý nakrútil režisér Pascal Elbé. V lete 2017 boli Chikli a Lasarevitsch zadržaní i na Ukrajine. Vyšetrovaním sa zistilo, že zrejme pripravovali ďalší podvod, pričom tento raz si chceli "požičať" identitu monackého kniežaťa Alberta II.

Viac o téme: VäzeniePodvodníciSúd FrancúzskoParížJean-Yves Le Drian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu