Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Ďalší hyenizmus! Falošný slovenský e-shop so zdravotníckymi rúškami sa snaží kradnúť osobné údaje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, ESET, )

BRATISLAVA – Po tom, ako bezpečnostná spoločnosť ESET varovala pred škodlivými e-mailovými správami, ktoré zneužívajú šírenie nového koronavírusu, vyplával na povrch ďalší podfuk. Ide o podvodné internetové obchody so zdravotníckymi rúškami a infračervenými teplomermi.

ESET opätovne varuje pred podvodníkmi. Začali vznikať falošné e-shopy so zdravotníckymi rúškami a s infračervenými teplomermi. Webstránky sú v slovenskom i českom jazyku. „Tieto weby sa snažia kradnúť osobné údaje ľudí, ktorí si chcú cez tieto stránky objednať tovar,“ upozornil Ondrej Kubovič, špecialista na digitálnu bezpečnosť zo spoločnosti ESET. „Ich tvorcovia pritom zjavne dobre ovládajú slovenčinu, keďže stránky neobsahujú preklepy ani zjavné prekladové chyby,“ dodal.

Falošný e-shop so zdravotníckymi
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: eset)

Čítajte aj: Hyenizmus ľudí nemá hranice: VIDEO Šéf cestovnej kancelárie šíri strach zo smrti, využil koronavírus

Útočníci zneužívajú neistotu ľudí, tiež aktuálny nedostatok zdravotníckych rúšok na trhu. Obe webstránky, ktorých odkazy sa šíria prostredníctvom spamových e-mailov, ESET v súčasnosti blokuje. Ich obsah sa teda nezobrazí na zariadeniach, ktoré sú chránené akýmkoľvek bezpečnostným riešením spoločnosti ESET, ktoré obsahuje funkciu Anti-Phishing.

Falošný e-shop so zdravotníckymi
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: eset)

Falošné recenzie, dôveryhodný zjav

Útočníci na zvýšenie svojej kredibility na stránku umiestnili aj falošné recenzie používateľov z celej republiky. Objednávkový formulár (vyžaduje meno, adresu a kontaktné údaje) je umiestnený v spodnej časti každej podstránky a nie je šifrovaný. Osobné informácie tak okrem podvodníkov môžu odchytiť aj ďalší útočníci.

Falošný e-shop so zdravotníckymi
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: eset)

„Na stránkach je umiestnený aj kontaktný formulár, ktorým však obeť len znova zašle svoje údaje útočníkom. Kontakt na predajcu alebo prevádzkovateľa webu, samozrejme, na stránke chýba,“ podotkol Kubovič. Podvodné online obchody s rúškami aj teplomermi majú slovenskú a českú verziu. E-shopy vyzerajú takmer identicky.

Falošný e-shop so zdravotníckymi
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: eset)

Online podvody zneužívajúce strach z koronavírusu

Spoločnosť ESET varovala verejnosť pred internetovými podvodmi zneužívajúcimi šírenie koronavírusu len pred niekoľkými dňami. Šlo o škodlivé e-mailové správy. „V posledných dňoch sme zaznamenali niekoľko e-mailových kampaní, ktoré zneužívajú toto ochorenie. Väčšina týchto správ koluje v zahraničí. Je však len otázka, kedy tieto škodlivé e-maily dorazia aj na Slovensko. Našu krajinu však neobišli tradičné hoaxy, teda nepravdivé správy. Bez relevantných zdrojov popisujú “zaručené“ spôsoby, ako liečiť ochorenia spôsobené novým koronavírusom a tiež tvrdia, že poznajú jej pôvod. Sú to, samozrejme, výmysly,“ varoval špecialista na digitálnu bezpečnosť z ESET-u.

„Opätovne tak vyzývame širokú verejnosť, aby postupovala opatrne pri otváraní podobných e-mailov vo svojej e-mailovej schránke, ako aj pri online nakupovaní,“ doplnil Kubovič.

ESET radí, ako bezpečne nakupovať online

  • Odporúčame nakupovať v overených online obchodoch. Pri tých pre spotrebiteľa menej známych odporúčame riadiť sa online recenziami, obzvlášť tými negatívnymi. Pozitívne sa totiž jednoducho falšujú.
  • Nakupujte zo zabezpečeného zariadenia, všetky programy a aplikácie na svojom počítači alebo mobilnom telefóne pravidelne aktualizujte a používajte bezpečnostné riešenie s viacvrstvovou ochranou, ktorá blokuje podvodné alebo phishingové webstránky.
  • Pri platbe online používajte bezpečné pripojenie. Verejná otvorená WiFi sieť alebo internet v kaviarni alebo na letisku nie je tou najbezpečnejšou sieťou.
  • Neodporúčame nákup v online obchodoch, na ktorých neviete nájsť informácie o ich prevádzkovateľovi. Nakupujte len v online obchodoch, ktoré používajú SSL šifrovanie. V takom prípade sa adresa obchodu bude začínať na HTTPS a nie na HTTP. Znamená to, že údaje odosielané zákazníkom sú šifrované.
  • Ak si v online obchode vytvárate konto, vytvorte si pre daný obchod jedinečné a zároveň neuhádnuteľné heslo. Údaje o platobnej karte neodporúčame ukladať do daného konta.
  • Pri nezrovnalostiach v transakciách na bankovom účte bezodkladne kontaktujte svoju banku.
Viac o téme: InternetObchodCOVID-19Podovd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu