Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Taliban odmietol ponuku afgánskeho prezidenta: Prepustenie 1500 väzňov sa nekoná

Ašraf Ghaní
Ašraf Ghaní (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

KÁBUL - Fundamentalistické hnutie Taliban odmietlo v stredu ponuku afganského prezidenta Ašrafa Ghaního na prepustenie 1500 väznených povstalcov pred mierovými rozhovormi. Taliban pred začiatkom vyjednávania požaduje prepustenie až 5000 zajatých.

Hovorca politickej kancelárie Talibanu Suhajl Šáhín pre tlačovú agentúru AFP uviedol, že "prepustených by malo byť 5000 väzňov - ako opatrenie zamerané na budovanie vzájomnej dôvery, a malo by sa tak stať ešte pred vnútroafganskými rozhovormi". Akékoľvek zmeny budú podľa jeho slov "porušením" dohody uzatvorenej medzi povstalcami a Washingtonom v katarskej Dauhe vo februári.

Ghaní vydal v stredu výnos, na základe ktorého bude z väzníc postupne prepustených 5000 bojovníkov militantného hnutia Taliban. Na znak dobrej vôle bude v počiatočnej fáze postupne prepustených 1500 členov Talibanu, čím by sa mali začať rozhovory medzi afganskou vládou a militantmi.

Ďalších 3500 väzňov prepustia afganské úrady po za začiatku rozhovorov pod podmienkou, že dôjde k hmatateľnému obmedzeniu násilia. Postupné prepúšťanie väznených členov Talibanu sa začne v sobotu v nápravnom zariadení v provincii Parván, pričom každý deň bude prepustených 100 väzňov. Ich výber sa uskutoční na základe veku, zdravotného stavu alebo zostávajúcej časti trestu odňatia slobody.

Šáhín v utorok pre agentúru DPA povedal, že oficiálne vnútroafganské rozhovory, ktoré boli naplánované na 10. marca, sa neuskutočnia, pretože väznení bojovníci Talibanu zatiaľ neboli prepustení. Šáhín tiež povedal, že Taliban požaduje prepustenie tých väzňov, ktorých mená boli uvedené na zozname odovzdanom americkým predstaviteľom počas rozhovorov medzi hnutím a Spojenými štátmi v katarskej metropole Dauha. Na ich základe bola 29. februára podpísaná dohoda, ktorej súčasťou je aj postupné stiahnutie amerických síl z Afganistanu v priebehu 14 mesiacov.

Prezident zrušil úrad, ktorý viedol jeho rival Abdulláh

Afganský prezident Ašraf Ghaní zrušil v stredu výnosom úrad bývalého premiéra a svojho najväčšieho rivala v septembrových prezidentských voľbách Abdulláha Abdulláha. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie prezidentovho hovorcu Sádika Sádikího.

Sádikí na tlačovej konferencii uviedol, že úrad predsedu vlády už vo vládnej hierarchii neexistuje. Dvojstranový výnos pripisovaný Ghanímu bol predtým zverejnený na internete, pričom Sádikí neskôr potvrdil jeho autentickosť. Abdulláh na výnos nereagoval. Prezidentské voľby sa v Afganistane konali 28. septembra 2019.

Za ich víťaza bol oficiálne vyhlásený Ghaní, s čím však nesúhlasil jeho hlavný rival Abdulláh, ktorý v pondelok zložil prezidentskú prísahu v tom istom čase ako Ghaní. Ghaního oponenti tvrdia, že septembrové voľby boli poznamenané rozsiahlymi podvodmi a nedostatkami. Voliči sa sťažovali napríklad na neúplné hlasovacie lístky či na nepoužiteľné zariadenia na identifikáciu biometrických údajov.

Viac o téme: VäzniPrepustenieKábulAfganistanTalibanAšraf Ghaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu