Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dohoda medzi USA a Talibanom padla na úrodnú pôdu: Začal sa odsun amerických vojakov z Afganistanu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Conroy)

WASHINGTON - Z Afganistanu sa začali sťahovať americké jednotky. Pre agentúru AP to v pondelok uviedol predstaviteľ USA, ktorý si neželal byť menovaný. Podľa AP ide o prvú fázu odsunu, ktorý sa má uskutočniť na základe nedávno podpísanej dohody medzi USA a afganským militantným hnutím Taliban.

Citovaný zdroj uviedol, že Afganistan začali opúšťať stovky príslušníkov armády USA. Odchod tohto počtu bol vopred plánovaný, avšak v súlade s dohodou medzi USA a Talibanom už odchádzajúcich vojakov nenahradia nové posily. Spojené štáty podpísali 29. februára s afganským militantným hnutím Taliban dohodu o prímerí, ktorá zahŕňa stiahnutie amerických jednotiek z Afganistanu. Dohoda by mala viesť k dialógu medzi vládou v Kábule a Talibanom. Tieto mierové rokovania by sa podľa AP mali začať v utorok v nórskom Osle.

Odsun amerických vojsk z Afganistanu sa mal začať desať dní po podpise dohody medzi USA a Talibanom. Minister obrany USA Mark Esper už 2. marca avizoval, že dal súhlas na začiatok odsunu. Počet amerických vojakov by sa mal v prvej fáze znížiť z približne 13.000 na 8600. Po dosiahnutí tohto stavu sa zhodnotí, aký má odsun vplyv na bezpečnostnú situáciu v Afganistane. Ak bude táto situácia priaznivá, všetci americkí vojaci by mali z Afganistanu odísť v priebehu 14 mesiacov.

Viac o téme: VojaciUSAAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu