Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Historická mierová dohoda sa napĺňa: Spojené štáty začali s odsunom vojakov z krajiny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Staff Sgt. Timothy Moore/U.S. Air Force via AP)

WASHINGTON - Spojené štáty začali s odsunom svojich vojakov z Afganistanu. Je to súčasť dohody s militantným hnutím Taliban, ktorej cieľom je prinavrátiť krajine mier. USA súhlasili, že znížia počet svojich vojakov z približne 12-tisíc na 8 600 do 135 dní od podpísania dohody.

Stiahnutie jednotiek bolo jednou z podmienok uzavretia historickej mierovej dohody, ktorú USA a Taliban podpísali 29. februára. Afganská vláda nie je jej súčasťou, s Talibanom by však mala viesť mierové rokovania.

Afganský prezident Ašraf Ghaní spočiatku povedal, že neprepustí väzňov z hnutia, čo má byť podmienkou vedenia rozhovorov s militantnou skupinou. Podľa najnovších správ sa však prezident nakoniec rozhodol vydať dekrét, v ktorom tento týždeň schváli prepustenie najmenej tisícky členov Talibanu.

Ghaní v pondelok zložil prezidentský sľub a odštartoval tak svoje druhé funkčné obdobie. Súčasne s ním tak však spravil aj jeho politický rival Abdulláh Abdulláh, čo by mohlo skomplikovať ďalší vývoj udalostí.

Donald Trump navštívil vojakov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

USA požadujú, aby BR OSN v utorok hlasovala o dohode s Talibanom

Spojené štáty vyzvali Bezpečnostnú radu Organizácie Spojených národov (BR OSN), aby v utorok hlasovala o ich dohode s afganským militantným hnutím Taliban, podpísanej 29. februára v Katare. Urobili tak popri oznámení, že americké sily začali odsun z Afganistanu na základe tejto dohody. Žiadosti o podporenie dohody zo strany BR OSN predchádzalo náročné vyjednávanie, ktoré sa začalo už pred týždňom, uviedla tlačová agentúra AFP s odkazom na pondelkové vyjadrenia nemenovaných diplomatov. Čína podľa nich vzniesla požiadavku, aby sa príslušná rezolúcia zmieňovala o "regionálnej spolupráci".

V návrhu získanom AFP Bezpečnostná rada "vyzýva vládu Afganskej islamskej republiky, aby napredovala v mierovom procese, a to aj účasťou na medziafganských rokovaniach prostredníctvom rôznorodého a inkluzívneho vyjednávacieho tímu zloženého z lídrov afganskej politiky a občianskej spoločnosti vrátane žien". Ostatné krajiny majú "poskytnúť plnú podporu pri povzbudzovaní k úspešnému vyjednávaniu o súhrnnej a udržateľnej mierovej dohode, ktorá ukončí vojnu (v Afganistane) pre prospech všetkých Afgancov".

Diplomati považujú požiadavku, aby sa BR OSN vyjadrovala k dohode medzi jednou z krajín a povstaleckou skupinou, za zriedkavý krok a vyjadrili tiež počudovanie nad tým, že súčasťou daného dohovoru sú dva tajné dodatky týkajúce sa boja proti terorizmu. Tie podľa nich majú členovia rady odobriť bez toho, aby poznali ich obsah, čo jeden z nich označil za "neuveriteľné".

Donald Trump navštívil amerických
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

Postoj Ruska k takejto rezolúcii je podľa AFP stále nejasný. Moskva ako stály člen BR OSN s právom veta však ešte v piatok naznačila, že by mohla byť proti po tom, ako Spojené štáty odmietli vyhlásenie schvaľujúce dohodu o prímerí v Sýrii vyrokovanú Ruskom a Tureckom.

Viac o téme: AfganistanWashingtonTalibanSpojené štátyOdchod vojakov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu