Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Taliban obvinil USA a ich spojencov: Dôvodom je neplnenie dohody podpísanej v Dauhe

Hnutie Taliban počas rokovania
Hnutie Taliban počas rokovania (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

KÁBUL - Militantné hnutie Taliban v nedeľu obvinilo Spojené štáty a ich spojencov, že porušujú dohodu podpísanú pred viac ako mesiacom v katarskom hlavnom meste Dauha. Velenie amerických jednotiek v Afganistane toto obvinenie odmietlo a označilo námietky Talibanu za nepodložené, informovala agentúra AFP.

Taliban vo svojom vyhlásení spresnil, čím USA porušili dohodu: nedošlo k sľubovanému prepusteniu 5000 väzňov Talibanu, pokračujú útoky na základne Talibanu, pričom americké a afganské sily podnikajú aj razie a nálety, ktorých terčom je hnutie. Taliban vo svojom vyhlásení varoval, že takéto kroky by mohli poškodiť dohodu a viesť k rastu násilia zo strany militantov.

Aj keď sa očakávalo, že po podpise dohody Taliban prestane s útokmi proti afganským bezpečnostným zložkám, odohrávajú sa takmer každý deň. K útokom došlo aj vo veľkých mestách, ale Taliban sa k žiadnemu z nich nehlási.

Taliban tvrdí, že je naďalej oddaný dohode, ale vyhradzuje si právo zaútočiť na akúkoľvek základňu, kým sa strany dohodnú na prímerí. Podľa Talibanu sa jeho útoky odohrávajú len vo vidieckych oblastiach, čo však podľa afganskej vlády nie je pravda. Dohodu o prímerí, ktorá zahŕňa stiahnutie amerických vojenských jednotiek z Afganistanu, podpísali Spojené štáty s afganským militantným hnutím Taliban 29. februára.

Viac o téme: DohodaObvinenie KábulAfganistanTalibanSpojené štátyDauha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu