Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sýrska armáda podnikla nálety na provinciu Idlib: Najmenej deväť civilistov prišlo o život

Nálety sýrskej armády na provinciu Idlib Zobraziť galériu (3)
Nálety sýrskej armády na provinciu Idlib (Zdroj: SITA/AP Photo/Ghaith al-Sayed)

BEJRÚT - Najmenej deväť civilistov prišlo o život v stredu pri leteckých útokoch sýrskej armády v provincii Idlib na severozápade Sýrie, ktorá je poslednou baštou povstaleckých bojovníkov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na mimovládnu organizáciu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Nálety zasiahli trhovisko so zeleninou a obchody v rovnomennom hlavnom meste Idlib v čase najnovšie dohodnutého a Ruskom podporovaného prímeria v oblasti. Zranenia utrpelo ďalších najmenej 20 civilistov. Počet mŕtvych sa podľa SOHR môže zvýšiť, pretože stav viacerých zranených je kritický. Zbombardovaných bolo aj niekoľko vozidiel v priemyselnej zóne, v ktorých uhoreli vo vnútri sediaci ľudia, uviedol korešpondent AFP.

Nálety sýrskej armády na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ghaith al-Sayed)

Na prímerí v Idlibe sa na stretnutí v Istanbule začiatkom januára dohodli ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Sily podliehajúce vláde v Damasku útočili od polovice decembra s podporou Ruska na džihádistov v južnom Idlibe, a to napriek dohode o prímerí z augusta 2019 i výzvam na deeskaláciu, prichádzajúcim z Turecka, Francúzska či Organizácie Spojených národov. V rámci týchto bojov sýrska armáda dobyla desiatky miest a dedín, pričom na oboch stranách zahynuli stovky ľudí. Boje zároveň podnietili k úteku do Turecka tisíce ľudí, pričom len v decembri utieklo z oblasti, najmä južnej časti Idlibu, podľa údajov OSN dovedna 284.000 ľudí.

Nálety sýrskej armády na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ghaith al-Sayed)

Viac o téme: CivilistiNáletySýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu